Ett nytt kapitel för Ericsson…

Marcus Ericsson hade en bråd mediadag i Indianapolis

Marcus Ericsson hade en bråd mediadag i Indianapolis

Det har gått någon dag nu sedan den officiella bekräftelsen om att Marcus Ericsson flyttar till Indycar och Schmidt/Peterson Motorsport. Måste kännas väldigt bra för Marcus Ericsson att det så snabbt löste sig med vad han ska göra kommande säsong och att det inte bara blev något ”att göra” utan en plats i en serie och ett team som är riktigt bra och där det finns möjlighet att göra bra resultat på en gång.

Just detta, veta att chansen till bra resultat finns är nog det som alla förarna utanför toppteamen i Formel 1 längtar mest efter. Det är inte utan att man ställer sig frågan om det är värt att alla dessa pengar som en förare utanför topp 3-teamen lägger för att köra i Formel 1 när man ändå aldrig kan vinna. Självklart när alla drömmen att via ett mitten- eller bottenteam försöka få upp ögonen på någon av de stora drakarna, men när storteamen mer och mer lutar sig mot sina juniorprogram så är den chansen numera rätt liten. En tråkig utveckling och något som Formel 1, bland mycket annat, måste titta på för framtiden.

För Marcus Ericsson tror jag flytten till USA blir toppen utan den tvångströja som Formel 1 varit framförallt det senaste året. Mer frihet och som sagt chansen att göra lite bra resultat igen, jag påstår därmed inte att det blir en massa segrar och vinst av mästerskapet första året men chansen att göra bra ifrån sig finns åtminstone på ett helt annat sätt än i Formel 1. Jag vet dessutom att Marcus gillar USA och livet därborta vilket nog kan hjälpa till en del när han nu verkar bosätta sig i mellanvästerns Indianapolis. Inte världens roligaste stad som är mest känd för motorbanan men som också har ett ok NBA-lag i Indiana Pacers (alltså basket för den som är oinvigd). Finns även att NFL (amerikansk fotboll) att titta på när han är hemma, Indianapolis Colts som håller till på Lucas Oil Stadium, en lite nätt arena för 63000 åskådare.

Extra kul blir det förstås att vi har två svenskar i Indycar kommande säsong, Felix Rosenqvist är ju sedan en tid klar för ett av de absoluta toppteamen i mästerskapet, Chip Ganassi Racing, och bör ha goda chanser att kunna vara med i toppen direkt. Felix har dessutom viss erfarenhet av racingen i USA efter sin stint i Indy Lights och har redan imponerat på sitt team vid den första testen som kördes på Barber Motorsport Park häromdagen. Ser verkligen fram mot att se Sveriges två största blisporttalanger på många år köra mot varandra i Indycar, de har tävlat mot varandra förr men endast i karting. Senaste gången vi hade en liknande situation borde vara 1977 med Ronnie Peterson och Gunnar Nilsson i Formel 1.

Avslutningsvis får jag massor av förfrågningar om Viasat ska sända Indycar kommande säsong. Ingen skulle bli gladare än jag om det vore så men tyvärr finns inga besked att ge, NENT Group Sport som vi numera heter, kommenterar aldrig något kring rättigheter man inte har och huruvida man försöker skaffa den eller inte är något som inte kommuniceras till oss inhyrda. Kort och gott, jag vet inte om Viasat sänder Indy eller inte.