Sergio Perez klar för Force India i ett kallt och blött Texas…

Sergio Perez har som väntat förlängt sitt kontrakt med Force India för 2019

Sergio Perez har som väntat förlängt sitt kontrakt med Force India för 2019

Första dagen i Texas bjuder på kyligt väder och lite lätt regn och prognosen är väl inte alltför lovande för resten av helgen heller. Lite synd då det för bara någon vecka sedan var runt 30 grader och högsommarväder istället men det är inte mycket att fundera över, dessbättre går vädret inte att påverka.

Som vanligt på torsdagen innan race har det varit mycket mediaarbete för förarna och det är en rätt avslappnad stämning i depån där alla är medvetna om att mästerskapet är avgjort och bara en formalitet innan det är helt klart även i praktiken. Visserligen är Lewis Hamilton lite försiktig i sina uttalanden och menar att det trots allt är 100 poäng kvar att köra om men det krävs ett större mirakel för att vi ska få till någon förändring i toppen, inte ens en nollpoängare för Hamilton här i Texas skulle faktiskt göra någon större skillnad.

Jag valde istället att fokusera på mittfältsfighten som lever i allra högsta grad med fem förare på i stort sett samma poäng – Sergio Perez, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso och Esteban Ocon – för de flesta av dem är den kampen väldigt viktig. För en förare är den dock inte viktig alls och det är Fernando Alonso som enligt honom själv har noll intresse i fall han blir 7:a i förar-VM eller inte. För Alonso handlar det mer om att göra vad han kan för att Mclaren ska kunna ta 6:e platsen i konstruktörs-VM och på frågan om Mclaren kan vara lite starkare här i USA efter några mindre bra helger nu på slutet svarade han förhoppningsvis. Man har lite nya delar, bl a en ny nos som ska testas, och fungerar dessa som det är tänkt så kanske man kan vara med och slåss om poäng igen.

För Marcus Ericsson är de sista racet här i USA i Formel 1, åtminstone för den här gången, och han kommer hit med en förkylning i kroppen som han drog på sig på flyget hit. Att han är lite krasslig gjorde att det t ex inte blev någon trackwalk idag men det ska inte vara någon fara för resten av helgen. Ang att köra här på COTA för Marcus så behöver det inte dröja så länge innan han kör här igen, blir det Indycar nästa säsong så kör man både försäsongstest och race här. Några nyheter om eventuell körning i Indycar för Ericsson finns inte just nu, jag vet att man pratar med några team (dock inte så många kvar att välja på) om en plats nästa säsong men inget är vad jag förstår klart ännu.

På förarmarknaden bekräftade idag Sergio Perez som väntat att han kör vidare för Force India även 2019. En av anledningarna till att det dröjt med detta besked är att den tidigare ägaren av Force India hade en skuld till en av Perez sponsorer på 4 miljoner dollar, en skuld som nu är betald av konsortiet som köpt upp Force India och därför kunde förlängningen av kontraktet nu bekräftas. 2019 blir Sergio Perez sjätte säsong med Force India som han kom till efter sitt mindre lyckade år i Mclaren säsongen 2013.

Vidare går rykten i depån om att Fernando Alonso denna helg ska tillkännage vad han ska göra nästa säsong och fortfarande pekar det mesta mot en körning i Indycar som därmed har alla möjligheter att bli ett väldigt starkt mästerskap nästa säsong. Med potentiellt två svenskar till start, varav en en helt klar i Felix Rosenqvist, och Fernando Alonso ihop med regerande mästaren, Nya Zeeländaren Scott Dixon, och alla duktiga nordamerikaner, med bl a Alex Rossi i spetsen, så blir det väldigt hög nivå på Indycar vilket nu blir väldigt intressant att följa. Jag vet att många därför undrar kring tv-rättigheterna för Indycar och om Viasat skulle kunna tänkas sända men jag har tyvärr inget att komma med kring detta då kanalen aldrig kommenterar kring rättigheter man inte har. Jag hoppas åtminstone att förhandlingar pågår och att vi åtminstone får se Indycar på svensk tv nästa säsong.

Nu ser jag fram mot en god köttbit inan jetlaggen slår till igen..