Vietnam GP allt närmare…

Formel 1 i Vietnam och Hanoi verkar inte var långt borta

Formel 1 i Vietnam och Hanoi verkar inte var långt borta

Dagen efter Japans GP och det är som vanligt lite trögt att komma igång. Just denna helg jobbade jag ju hemifrån vilket gör det aningen enklare att starta en ny vecka, Fotomange, som var på plats, har däremot en lång flygning hem men får glädjas åt att vi inte ska iväg igen förrän om drygt en vecka.

Vi kan idag läsa oss till att Formel 1 mer eller mindre har en överenskommelse klar kring ett lopp i Hanoi från säsongen 2020. Charlie Whiting besökte den Vietnamesiska staden innan Japans GP och en plats för racet har valts ut där banan till största delen blir på vanliga gator men även en nybyggd del där bl a depå, mediacenter och liknande kommer att vara placerade.

Det låter onekligen som att ett race i Vietnam är nära förestående men jag är ändå lite avvaktande kring detta ända fram till man ser att banan verkligen börjar ta form. Det lät lika säkert kring ett race i Miami för inte så länge sedan och där verkar inget bli av överhuvudtaget.

Är ett lopp i Vietnam vad Formel 1 behöver? Svårt att svara på utan bättre underlag för hur mycket publik de kan väntas få så att arrangören kan få tillbaka satsade pengar. Tror dock att Liberty Media måste vara betydligt mer generös mot nya arrangörer om det ska bli några fler/andra race på kalendern, den gamla Bernietaktiken fungerar troligen inte längre. Personligen har jag inget mot att det körs ett lopp i Vietnam, det bästa för alla är väl om det blir ett kvällsrace i Singapore där man kör på kvällen i Asien, i elljus, vilket ger bra sändningstid i Europa plus en cool inramning.

I övrigt känns det inte riktigt som att hardcorepubliken för Formel 1 finns i Vietnam, den hittar vi trots allt i Europa men några nya race på den kontinenten ser det inte ut att bli inom snar framtid. Med loppet i Köpenhamn som tyvärr inte blir av så finns inga nya allvarliga spekulanter. Visst går det rykten om Zandvoort men hur nära vi egentligen är att få ett Holländskt GP är svårt att veta just nu, det är trots allt en gigantisk operation ekonomiskt att få till ett Formel 1-race. En sak är dock säker, skulle det bli Formel 1 på Zandvoort så blir det inga som helst problem att sälja slut på biljetterna, Verstappenfansen skull gå man ur huse och jag skulle tro det blev svårt för någon utanför Nederländerna att ens få biljetter.