Lewis Hamilton vann enkelt i Singapore…

Lewis Hamilton drygade ut ledningen i VM med dagens seger i Singapore

Lewis Hamilton drygade ut ledningen i VM med dagens seger i Singapore

Lewis Hamilton tog karriärens 69:e seger när han var först över mållinjen i dagens Singapore GP. Hamilton tog starten och kunde efter detta kontrollera racet vilket han sannerligen gjorde inledningsvis med väldigt beskedlig fart för att inte riskera sin uppgjorda taktik. Alla visste på förhand att om det skulle fungera med en enstoppare och start på hypersoft måste man ta det väldigt försiktigt i början. När man väl kom in depåfönstret behövde Lewis bara spegla konkurrenternas taktik för att skydda sig mot en undercut vilket han inte hade några problem med.

Först att komma in för nya däck var Ferrari och Sebastian Vettel som på första varvet lyckades klämma sig förbi Max Verstappen upp till andra plats och tanken med det tidiga stoppet var givetvis att försöka sätta press på Hamilton i täten. Ferrari räknade dock lite galet med var Vettel skulle komma ut på banan igen där han hamnade bakom en klart långsammare Sergio Perez vilket gjorde att Verstappen, som sträckte ut sin första stint något varv extra, kunde komma ut före Vettel efter däckbytet.

På något sätt så känns det som att ledarskapet inte riktigt fungerar i Ferrari just nu när man tar ett beslut som idag för Vettel. Redan under kvalet igår var det diskussioner och oenighet om hur man skulle lägga upp taktiken där ett försök att få starta loppet på ultrasoft misslyckades. Med start från tredje rutan och promenadfart i början och åtminstone 40 varv i ultrasoft hade denna taktik definitivt varit att föredra. Tydligare upplägg för helgerna krävs om man ska kunna slå Mercedes och en Lewis Hamilton i storform. Nu  leder Hamilton med 40 poäng före Vettel med enbart 6 race kvar att köra och Mercedes kan nu så smått börja köra på resultatet.

Red Bulls Max Verstappen gjorde ett bra lopp där depåstoppet blev avgörande. Max lyckades komma ut före vettel trots att han hade problem med bilens växelväljare som hoppade lite fram och tillbaka, även bakom säkerhetsbilen krånglade det då bilen gick i s k ”force neutral” så något var inte riktigt som det skulle.

Fernando Alonso blev bäst av resten efter en bra start och bra fart rent allmänt genom hela loppet där han levererade de varvtider som behövdes för att klara 7:e platsen i mål. Det var också sätt tydligt att han hade rätt i sitt ”nice” efter kvalet igår när han konstaterade att han missat avancemang till Q3 och därmed hade fritt däckval i racet, en klar fördel visade det sig.

Sauber fick med sig 2 poäng genom Charles Leclercs 9:e plats och det var välförtjänt. Även Leclerc utnyttjade det fria däcksvalet men backade upp detta med bra fart genom hela racet även om han fick bra hjälp av Williams Sergei Sirotkin som blockerade de som gått in tidigt för nya däck och gav Leclerc den lucka som krävdes för att bli 9:a. Marucs Ericsson hade inte riktigt samma fart som Leclerc idag och gick i mål som 11:a och det var den lilla bristen på fart som gjorde att han inte kunde komma ut före Nico Hülkenberg efter sitt depåstopp. Fighten med Carlos Sainz just innan hans depåstopp hjälpte inte heller till och Marcus var själv lite frågande till varför man inte tog in honom innan den fighten vilket troligen gjort att chanserna varit betydligt större för en ny VM-poäng idag. Nu fightades han för glatta livet och tappade på kuppen massor av tid för att direkt efter att ha blivit passerad gå i depå, teamet borde haft bättre koll där och hållit Marcus uppdaterad om läget.

Det blev en rejäl krasch i racet och det var de båda Force India-förarna som smällde ihop ut ur kurva 3 direkt efter start när Ocon försökte runda sin teamkamrat Perez. Sergio var nog inte helt medveten om Ocons framfart och släppte ut bilen åt höger i utgången och tryckte därmed Ocon upp i muren. Perez hade överlag en dålig dag med en strategi som blev helt fel och ytterligare en kollision när han tryckte till Sergei Sirotkin vilket renderade i ett drive through-straff.

Resultat Singapores GP
För aktuell VM-ställning, klicka här.

1 Lewis Hamilton Mercedes 61 1h51m11.611s
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 61 8.961s
3 Sebastian Vettel Ferrari 61 39.945s
4 Valtteri Bottas Mercedes 61 51.930s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 61 53.001s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 61 53.982s
7 Fernando Alonso McLaren/Renault 61 1m43.011s
8 Carlos Sainz Renault 60 1 Lap
9 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 60 1 Lap
10 Nico Hulkenberg Renault 60 1 Lap
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 60 1 Lap
12 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 60 1 Lap
13 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 60 1 Lap
14 Lance Stroll Williams/Mercedes 60 1 Lap
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari 60 1 Lap
16 Sergio Perez Force India/Mercedes 60 1 Lap
17 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 60 1 Lap
18 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 59 2 Laps
19 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 59 2 Laps
- Esteban Ocon Force India/Mercedes 0 Collision