Sebastian Vettel ohotad vinnare i Belgien

Sebastian Vettel vann Belgiens GP

Sebastian Vettel vann Belgiens GP

Sebastian Vettel kunde tämligen enkelt köra hem segern i Belgiens GP, hans tredje seger på Spa Francorchamps. Vettel, som startade tvåa, drog full nytta av slipstreamingen längs Kemmelrakan på första varvet och tog sig förbi Lewis Hamilton och kontrollerade därefter händelserna genom hela racet. Det kritiska läget var möjligen i samband med depåstoppen där Hamilton försökte sig på en ”undercut” men luckan fram till Vettel innan stoppet var för stor och när Ferrari tog in Vettel varvet efter och fick ut tysken framför fanns sedan ingen möjlighet för Hamilton att hota. Bakom tog sig Max Verstappen imponerande snabbt upp till tredje plats men fart för mer finns just nu inte i Red Bulls paket.

Starten av dagens race blev annars en stökig historia där ett antal förare blev inblandade i en rejäl starsmäll. De som råkade mest illa ut var Nico Hülkenberg som dessutom startade hela kaoset med att totalt missa inbromsningen in i kurva 1 och tog i processen med sig Fernando Alonso och Charles Leclerc som också fick bryta direkt. Två bilar ytterligare tvingades bryta loppet, Kimi Räikkönen och Daniel Ricciardo, som var också var ihop in i första kurvan direkt efter start. Båda förarna gick i depå för diverse reparationer och försökte sedan köra vidare men tvingades alltså till slut bryta dagens race.

Force India förvaltade sina goda startpositioner väl och var 5:a och 6:a i mål vilket ger teamet 18 poäng på ett bräde. Ingen hade förväntat sig något mer då farten inte räcker till för att hålla de tre toppteamen bakom oavsett var de startar men någon annan i startfältet hade inga chanser att hänga med. Blir några jobbiga dagar nu för Esteban Ocon innan han vet om det blir någon mer körning för hans del denna säsong. Helt klart jobbar hans management hårt för att nå en lösning men det ser inte speciellt ljust ut just nu då den han han sagts vara på väg att ersätta, Stoffel Vandoorne, enligt uppgift är dyr att lösa från sitt kontrakt. Sauber har också blivit indragna i detta där Marcus Ericssons plats sägs vara hotad om Vandoorne mot alla odds lämnar Mclaren till förmån för Ocon och därmed behöver ett alternativ. Frågan är dock, baserat bl a på dagens resultat, om Mclaren är något vidare team att köra för just nu men visst är Ocon hellre kvar i Formel 1 snarare än att hamna på sidan.

Apropå Sauber så tog man idag en ny VM-poiäng genom Markus Ericsson 10:e plats i mål. Bra gjort att ta poäng även om jag kanske tycker Ericsson körde lite osmart direkt efter sitt depåstopp där han kom ut bakom en långsam Brendon Harltey. Marcus Ericsson valde att köra om Harltey in i La Source i början på sitt andra varv efter stoppet bara för att, med hjälp av DRS, bli omkörd tillbaka på Kemmelrakan. Brendon Hartley, i det läget på gamla soft, hamnade därmed framför Ericsson ytterligare ett varv och gapet till Pierre Gasly växte så mycket att det sedan inte fanns någon chans att gå ikapp. Nu tror jag ändå inte det räckt mot Gasly idag som var tillräckligt snabb ändå för att hålla undan, 10:e platsen var nog så bra det kunde bli med tanke på förutsättningarna och det får han och teamet vara nöjda med. För Charles Leclerc har dock turen försvunnit helt och för andra loppet i rad tvingas han bryta på första varvet och även om det inte var något han kunde göra åt dagens incident så tar det nog mentalt att inte få köra om det.

Resultat Belgiens GP
Aktuell VM-ställningar finner du här.

1 Sebastian Vettel Ferrari 44 1h23m34.476s
2 Lewis Hamilton Mercedes 44 11.061s
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 44 31.372s
4 Valtteri Bottas Mercedes 44 1m03.605s
5 Sergio Perez Force India/Mercedes 44 1m11.023s
6 Esteban Ocon Force India/Mercedes 44 1m19.520s
7 Romain Grosjean Haas/Ferrari 44 1m25.953s
8 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 44 1m27.639s
9 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 44 1m45.892s
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 43 1 Lap
11 Carlos Sainz Renault 43 1 Lap
12 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 43 1 Lap
13 Lance Stroll Williams/Mercedes 43 1 Lap
14 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 43 1 Lap
15 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 43 1 Lap
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 28 Retirement
- Kimi Raikkonen Ferrari 8 Retirement
- Fernando Alonso McLaren/Renault 0 Collision
- Charles Leclerc Sauber/Ferrari 0 Collision
- Nico Hulkenberg Renault 0 Collision