Force Indias framtid säkrad…

Force Indias framtid är säkrad med nya ägare

Force Indias framtid är säkrad med nya ägare

Sommaruppehåll i all ära men det fortsätter att hända grejer i Formel 1-världen. Många av er har redan läst att Force Indias framtid är säkrad via ett konsortium med Lawrence Stroll i spetsen som kommit överens med advokaterna, som driver Force India sedan teamet hamnat i administration, om att ta över verksamheten och ägarskapet.

Ingen större skräll att Stroll som agerade först, det har länge känts som att han velat detta men varit tvungen att vänta på rätt tillfälle för att kunna slå till. Det nya ägarskapet skapar nu en intressant situation när det gäller de återstående platserna på nästa års grid där vi får förvänta oss att Lance Stroll tar steget över Force India, men på vem av de nuvarande förarnas bekostnad?

Gissningsvis fortsätter Mercedes att leverera motorer till Force India även under nytt ägarskap (kontraktet var upphävt då teamet gick i administration) då Stroll har en god relation till Toto Wolff sedan rätt många år tillbaka. Detta gör att chansen för Esteban Oron att få köra vidare ökar, samtidigt var det Sergio Perez som satte igång räddningsprocessen av teamet men gjorde han verkligen det om han inte hade ambitioner att stanna kvar?

Ledaren i Formel 2 just nu, George Russel, är en annan av Mercedes juniorer och med Strolls köp av Force India minskar hans möjligheter att ta en plats i Formel 1 nästa säsong. Williams är fortfarande kund till Mercedes och skulle kunna vara en möjlighet för Russel men där är det stort frågetecken kring vad som sker med teamet när Lawrence Stroll tar sina dollarmiljoner till Force India istället. Mycket talar för att man blir väldigt beroende av de pengar som kommer från ryskt håll och SMP (Sirotkins backning), en ytterligare försvårande omständighet för Russel är att Williams ryktas bli kund till Renault istället och då står en ryss till redo att ta steget upp, Artem Markelov, med backning från bl a Renault.

Om jag får gissa kring vad som händer så tror jag ändå att Sergio Perez flyttar på sig (Mclaren, Haas eller Sauber) men det är inte något lätt beslut då Force India visat att farten finns för att vara bästa privatteam men att det måste bli ordning på finanserna. Perez har stark backning från Mexiko som gör det möjligt för honom att köra Formel 1 överhuvudtaget och denna backning behöver han vara rädd om och därför tror jag att han väljer en stabilare plattform för de kommande åren i Formel 1 och varför inte tillsammans med antingen Haas eller Sauber? Mclaren är också en möjlighet men mindre trolig, Perez har varit där tidigare utan att lyckas och i ärlighetens namn är det inte heller något vidare bra team just nu som dessutom har lite stökigt kring ledarstrukturen. Vidare tror jag Esteban Ocon och Lance Stroll kör för Force India medan Russel får vila ett år. Jag tror absolut att Williams kan bli helryskt men kanske inte redan till nästa säsong.