Lewis Hamilton snabbast i regnet på Hungaroring…

Lewis Hamilton kvalsnabbast i ett blött Budapest

Lewis Hamilton kvalsnabbast i ett blött Budapest

Lewis Hamilton bemästrade de svåra förhållandena i dagens kval i Budapest med regn som började falla strax innan det drog igång. Lewis tog därmed sin 6:e pole här i Ungern och är nu bara två bakom Michael Schumacher som har flest på 8.

Innan kvalet kändes det som att Mercedes skulle få svårt att vara med och slåss om platserna i första startled men regnet spelade dem uppenbarligen i händerna samtidigt som Ferrari helt plötligt inte såg lika starka ut. Det var främst Sebastian Vettel som hade det jobbigt i blötan, Kimi Räikkönen hade ett kort tag snabbaste tid i Q3 och tyckte han hade bra chans att ta pole men hade lite otur med timingen för sina avslutande försök där han fick trafik och inte lyckades förbättra sin tid.

Red Bull var inte med överhuvudtaget i detta kval med Daniel Ricciardo som blev 12:a efter att  aldrig fått till något bra varv i början av Q2 innan regnet tilltog och gjorde banan klart långsammare. Max Verstappen tog sig till Q3 men tvärt mot vad man trodde på förhand så var regn inte något som gjorde att chanserna till att en riktigt bra startposition ökade. Istället såg det än mer svårkört ut trots att Red Bullbilen har ett riktigt bra chassi och normalt skulle kunna dra nytta av en blöt bana. Verstappen fick nu nöja sig med 7:e tid och tämligen långt från vad han själv hade önskat starta.

Regnet gjorde också att det blev lite annorlunda resultat bakom toppen med Renaults Carlos Sainz som bäst av resten på 5:e plats, spanjoren såg ut att stortrivas i regnet och gjorde en mycket bra körning i Q3. Toro Rosso gjorde också ett bra jobb med båda sina förare med till Q3 där Pierre Gasly var den starkare som P6 medan Brendon Hartley hamnade P8.

Marcus Ericsson gjorde också en bra insats i de svåra förhållanden som gällde och var lite rappare än Charles Leclerc med att komma in för torrdäck i slutet av Q1 och säkrade därmed en plats i andra kvalrundan. Det blev dock lite kritiskt i slutet av Q1 då det blev lite för många varv utan möjlighet att ladda upp batteriet i bilens ERS men det räckte till slut ändå för avancemang. Charles Leclerc stannade ute lite längre på intermediates i Q1 och hann aldrig få till ett varv på torrdäck tillräckligt snabbt för att gå vidare.

I Q2 så hade Ericsson en gyllene chans att vara först ut på banan när den var som snabbast då man står man har sitt garage närmast utfarten från depån. Av någon anledning dröjde det för teamet att få bilen redo och han var istället sist ut och fick sen gulflagg på sitt första försök när Lance Stroll snurrade av och missade då den bästa möjligheten att få till en bra tid innan regnet sedan tilltog. Marcus visste inte varför man dröjt med att skicka ut honom tidigt i Q2 när han intervjuades i vår sändning, ska försöka få klarhet i detta under kvällen. Bra ändå att kvala ut Charles Leclerc idag även om det var mycket omständigheter bakom resultatet. Alla framgångar, även små sådana, är bra framgångar och något att bygga vidare på. Från P14 finns som vanligt chansen att köra om de sista poängplatserna i morgon och racesimuleringen i fredags var bra, bl a klart starkare än Leclercs.

Avslutningsvis har jag hört en hel del intressant om Force India om dess konkurs. Ska ha ett snack om detta med Dieter Rencken i morgon som kommer i nästa veckas podd men självklart kommer det också mer info här på bloggen inom kort.

Resultat kval Ungerns GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m35.658s -
2 Valtteri Bottas Mercedes 1m35.918s 0.260s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 1m36.186s 0.528s
4 Sebastian Vettel Ferrari 1m36.210s 0.552s
5 Carlos Sainz Renault 1m36.743s 1.085s
6 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m37.591s 1.933s
7 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m38.032s 2.374s
8 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1m38.128s 2.470s
9 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m39.858s 4.200s
10 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m40.593s 4.935s
11 Fernando Alonso McLaren/Renault 1m35.214s -
12 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m36.442s -
13 Nico Hulkenberg Renault 1m36.506s -
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m37.075s -
15 Lance Stroll Williams/Mercedes - -
16 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1m18.782s -
17 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m18.817s -
18 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m19.142s -
19 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m19.200s -
20 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 1m19.301s