Sebastian Vettel vinnare på Silverstone

Sebastian Vettel vann idag ett mycket spännande lopp på Silverstone

Sebastian Vettel vann idag ett mycket spännande lopp på Silverstone

Vilket race det blev på Silverstone idag! Svårt att riktigt komma ihåg allt som hände och varför men gör ett försök.

Många saker blev avgörande i racet där till att börja med Lewis Hamilton gjorde en mindre bra start, åtminstone sämre än både Sebastian Vettel och Valtteri Bottas. Detta gjorde att han blev indragen i det som skedde in i kurva tre där en, för dagen, väldigt aggressiv Kimi Räikkönen tog lite för mycket fart med sig och understyrde in i Hamilton som snurrade. När Lewis väl kom iväg igen var han längst bak och fick börja jaga vilket han gjorde väldigt förtjänstfull men samtidigt erbjuder inte resten av startfältet något nämnvärt motstånd så att vara tillbaka i topp 6 gick relativt enkelt och snabbt. 

Kimi Räikkönen erkände utan omsvep att han var den skyldige i incidenten med Hamilton och fick ett 10 sekunder tidsstraff att avtjäna i samband med sitt första depåstopp vilket gjorde att han i sin tur fick jaga sig tillbaka upp genom fältet. Samma sak där, inga större problem att komma ikapp kön i toppen. Kimi blev sedan tvungen att fightas hårt med Red Bull för ytterligare banposition och klämde sig även förbi Valtteri Bottas mot slutet för den sista pallplatsen vilket är ett bra resultat sett till omständigheterna idag.

Mercedes valde återigen att agera lite annorlunda när säkerhetsbilen kom ut mot slutet, först efter Marcus Ericssons våldsamma avåkning in i kurva 1 med vad som såg ut att vara öppen DRS. Både Lewis Hamilton och Valtteri Bottas hölls kvar på banan med förbättrad banposition med Bottas i täten och Hamilton på plats fyra. Bottas krigade sedan så gott det gick med sina slitna medium mot Vettels nya soft men fick till slut ge sig för Vettel som tog tillbaka ledningen, Bottas passerades sedan även av Hamilton och Räikkönen och var fyra i mål.

Mycket kommer säkert att sägas om Hamilton/Räikkönen-incidenten men jag tycker det är tämligen okomplicerat, Kimi bromsade lite för sent och fick inte stopp på bilen. Inget vårdslöst bara lite för små marginaler även om det fick stora konsekvenser för Hamilton. Det som är intressant är att Räikkönen idag fick tio sekunders straff medan Vette fick enbart fem för en liknande grej i Frankrike för ett par helger sedan. FIA har efter Frankrikes GP flaggat för att man skulle se över påföljden och mer ha i åtanke hur mycket den så att säga ställer till med och ge straff därefter, möjligen var det därför Kimi idag fick ett hårdare straff än Vettel på Paul Ricard.

Lewis Hamilton var av naturliga skäl väldigt besviken efter målgång, han ville så gärna ha en seger till här på hemmaplan och det syntes tydligt att han behövde några extra minuter att fundera på vad han skulle svara på intervjun efter loppet som Martin Brundle till slut fick till.

Faktum är att resten av startfältet idag får ursäkta, de var statister i detta race där intresset var helt och hållet var fokuserat på det som hände längst fram. Sällan har vi sett en sådan kamp om pallplatserna som idag där samtliga fyra inblandade (Ferrari och Mercedes) hade chans på segern med några få varv kvar att köra även om Ferrari hade det bästa läget med Vettel på nyare däck.

Om någon ska ha ett extra omnämnande i övrigt får det bli Nico Hülkenberg som teamet valt en väldigt annorlunda strategi för med medium/hard som valda däck för sina två stint och för det belönades han och Renault med en sjätteplats i mål. Stark gjort måste jag säga även om säkerhetsbilen både hjälpte och stökade till det en aning för Hülkenberg.

Marcus Ericsson gjorde så länge han var kvar i racet en ok insats, hade samma fart som bilarna runt omkring och med allt annat som hände hade möjligen en sista poäng varit möjlig även om det blivit tufft. Nu kraschade istället Ericsson bort med DRS-vingen till synes öppen in i kurva 1 och hårt in i barriären. Överlag en dålig söndag för Sauber som misslyckades med depåstoppet för Charles Leclerc som också tvingades bryta då man inte fått fast samtliga hjul ordentligt. Leclerc låg i det läget på en stabil poängplats och kunde sannolikt kunna utmana Nico Hülkenberg för positionen som ”bäst av resten”.

Ska nu bli väldigt skönt med en veckas ledigt från Formel 1 och jag tror hela depån känner samma sak. Det har varit några intensiva veckor nu med tre raka race helgerna efter varandra och behovet av lite vila är stort.

Resultat Storbritanniens GP
Aktuell ställning i mästerskapstabellerna hittar du här.

1 Sebastian Vettel Ferrari 52 1h27m29.784s
2 Lewis Hamilton Mercedes 52 2.264s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 52 3.652s
4 Valtteri Bottas Mercedes 52 8.883s
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 52 9.500s
6 Nico Hulkenberg Renault 52 28.220s
7 Esteban Ocon Force India/Mercedes 52 29.930s
8 Fernando Alonso McLaren/Renault 52 31.115s
9 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 52 33.188s
10 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 52 34.129s
11 Sergio Perez Force India/Mercedes 52 34.708s
12 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 52 35.774s
13 Lance Stroll Williams/Mercedes 52 38.106s
14 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 52 48.113s
15 Max Verstappen Red Bull/Renault 46 Not running
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 37 Collision
- Carlos Sainz Renault 37 Collision
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 31 Spun off
- Charles Leclerc Sauber/Ferrari 18 Retirement
- Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1 Retirement