Sebastian Vettel i VM-ledning efter seger i Montreal…

Sebastian Vettel tillbaka i VM-ledning efter seger i Kanada

Sebastian Vettel tillbaka i VM-ledning efter seger i Kanada

Sebastian Vettel tog tillbaka VM-ledningen efter seger i dagens Kanadensiska GP som blev en rätt sömning historia utan några riktiga fighter på banan. Lewis Hamilton försökte sätta press på Daniel Ricciardo för fjärde plats och Max Verstappen kröp närmare Valtteri Bottas på slutet efter att finländaren dels halkade av lite när han skulle varva Carlos Sainz men också för att han tvingades spara lite bensin mot slutet. Apropå slutet så blev loppet två varv kortare än tänkt då det felaktigt flaggades av ett varv för tidigt och då säger reglerna att man backar ytterligare ett varv så 68 varv blev den officiella distansen denna söndag.

I mittfältet var Nico Hülkenberg den starkare före teamkamraten Carlos Sainz, Renaultförarna tog sig förbi Force Indias Esteban Ocon i samband med depåstoppen efter att Ocons stopp tagit någon sekund för lång tid när man inte lyckades lyfta upp bilen back ordentligt på en gång.

Det enda dramatiska som hände var kraschen på första varvet mellan Lance Stroll och Brendon Hartley in mot kurva 6. Stroll tappade kontrollen över bilen genom kurva 5 och då fanns ingen plats för Hartley på utsidan som hamnade i muren och båda tvingades bryta. Detta gjorde att tävlingsledningen tog ut säkerhetsbilen och i samband med detta gick Stoffel Vandoorne och Marcus Ericsson i depå för sitt enda depåstopp i tävlingen. Vandoorne gick faktiskt in en gång till senare för ett set nya hypersoft men detta gjorde bara att tappade Ericsson på banan och kom sedan aldrig ikapp trots nya mjuka däck på bilen. För Marcus Ericsson hade den valda taktiken kunnat fungera om han inte hamnat bakom en långstintande Sergei Sirotkin, på supersoft, som dock saknade den riktiga farten, å andra sidan hade inte Ericsson fart nog att ta sig förbi och den banposition man hade räknat med att få gick om intet tack vare detta. Det var överlag en dålig helg för Ericsson som mycket självkritiskt sa att han nu måste förbättra lördagarna, bilen har uppenbart kapacitet för poäng vilket Charles Leclerc återigen visade idag. En igen mycket stark insats av Saubers rookie som jag, med stormsteg, är på väg mot sina drömmars mål – en plats i Ferrari. Om det inte sker till nästa säsongen så senast 2020 men som han kör nu kan han mycket väl övertyga Ferrariledningen om att han ska ersätta Kimi Räikkönen bredvid Sebastian Vettel redan till nästa säsong.

Resultat Kanadas GP
Aktuell ställning i mästerskapstabellerna hittar du här.

1 Sebastian Vettel Ferrari 68 1h28m31.377s
2 Valtteri Bottas Mercedes 68 7.376s
3 Max Verstappen Red Bull/Renault 68 8.360s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 68 20.892s
5 Lewis Hamilton Mercedes 68 21.559s
6 Kimi Raikkonen Ferrari 68 27.184s
7 Nico Hulkenberg Renault 67 1 Lap
8 Carlos Sainz Renault 67 1 Lap
9 Esteban Ocon Force India/Mercedes 67 1 Lap
10 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 67 1 Lap
11 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 67 1 Lap
12 Romain Grosjean Haas/Ferrari 67 1 Lap
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 67 1 Lap
14 Sergio Perez Force India/Mercedes 67 1 Lap
15 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 66 2 Laps
16 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 66 2 Laps
17 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 66 2 Laps
- Fernando Alonso McLaren/Renault 40 Exhaust
- Lance Stroll Williams/Mercedes 0 Collision
- Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 0 Collision