Jetlaggad i Montreal…

Mclarenjunioren Lando Norris är ryktenas man just nu

Mclarenjunioren Lando Norris är ryktenas man just nu

Klockan är 03.48 på morgonen torsdag inför Kanadas GP och självklart är man klarvaken, som alltid första natten (ibland fler) när jag flyger över Atlanten. Men vad gör det, mer tid att blogga och det känns som att det händer lite grejer just nu som är spännande och värda att dryfta.

Att Brendon Hartley haft det tufft i inledningen på säsongen hos Toro Rosso är det nog ingen som missat och det har en tid ryktats om att Red Bull inte är helt nöjda med det jobb han gjort. Inte så märkligt att det då startar en massa spekulationer om att han ska ersättas vilket i sig inte är kul alls för Hartley som självklart är medveten om situationen och knappast blir bättre av att veta att hans arbetsgivare tittar på andra alternativ. Den senaste utvecklingen i denna historia är, enligt BBC, att Toro Rosso, d v s Dr Marko, skulle ha hört av sig till Mclaren för att eventuellt kunna hyra in Formel 2-föraren Lando Norris istället för Brendon Hartley. BBC skriver dock att Mclaren sagt nej till att låna ut sin juniorförare och istället låta honom mogna i sin egen takt i F2 enligt den uppgjorda planen.

Det kan mycket väl vara så att Dr Marko har varit ute och fiskat efter Norris men igår så hörde jag faktiskt en helt annan version på det hela som var precis tvärtom, att det i själva verket var Mclaren som hört av sig till Toro Rosso för att försöka få in Norris i F1 redan nu. Dr Marko skulle, enligt samma uppgiftslämnare, mer eller mindre sagt ”over my dead body” och allt detta skulle ha hänt för två veckor sedan i Monaco. I BBC:s artikel står det också att Mclaren enligt kontraktet med teamet måste erbjuda Lando Norris en plats i Formel 1 innan oktober månad annars går Norris som ”free agent” och kan ta vägen var han önskar beroende på vad som är möjligt. I mina öron låter det mer troligt att det är Mclaren som fiskar efter styrning åt Norris än att Red Bull, i nuläget åtminstone, letar efter en förare att ersätta Hartley med. En annan orsak som gör att Mclaren troligen vill ha Norris i Formel 1 redan nu är att ingen av Mclarens förare i dagsläget har något kontrakt för nästa säsong och även om det är mycket troligt att Stoffel Vandoorne får förnyat förtroende, trots att han resultatmässigt blir krossad av Alonso hittills i år, så är det mer osäkert vad Fernando ämnar göra i framtiden och Mclaren vill nog ha Lando Norris förberedd om läge uppstår. Fortsättning lär följa.

Det händer även en del runt Force India. De flesta känner till att det har varit tufft ekonomiskt för teamet en längre tid men nu börjar det enligt vissa att bli riktigt kritiskt. Teamet har länge sökt någon som kan köpa teamet men ännu inte lyckats och en av anledningarna är troligen att prislappen är för hög. Nuvarande ägaren Vijay Mallya vill har bra betalt, eller säg så här, måste ha bra betalt då teamet är kraftigt skuldsatt bl a till Mercedes för motorer inte bara en säsong tillbaka i tiden.

Det finns enligt uppgift några intressenter till att köpa Force India och enligt vad jag hört, och jag understryker nu att detta enbart är rykten än så länge, så verkar det komma från denna sidan Atlanten. Först och främst hörde jag namnet Lawrence Stroll som dock verkar ha backat ur då han inte var nöjd med hur bolaget så ut. Det andra namnet som dykt upp är Indycarföraren Alexander Rossis pappa Pieter Rossi som gjort sig en bra hacka bl a på fastigheter. Pieter Rossi skulle nog inte köpa teamet ensam men åtminstone vara huvudägare. Alexander Rossi kör idag för Andretti Motorsport i Indycar och namnet Michael Andretti finns troligen med som eventuell partner i detta projekt ifall det blir av. Tror det kommer hända saker kring Force Indias framtid inom de närmaste veckorna, kanske nyheter redan denna helg

Låt oss hoppas det löser sig för Force India inom kort för det är bråttom om jag förstått saken rätt. Viktigt också att det löser sig för Formel 1 som inte har råd att tappa ett team och ännu mer viktigt för de båda förarna där främst Sergio Perez måste tycka situationen är extra jobbig. Så mycket pengar som Perez pumpat in i detta team för att hålla karriären vid liv, och dessutom belönat Force India med bra resultat, gör att man tycker lite extra synd om mexikanen om teamet nu skulle gå i putten. Esteban Ocon har lite andra förutsättningar då han mer eller mindre kör som avbetalning för motorer som teamet köpt av Mercedes.

Apropå Mercedes så blir det ingen motoruppdatering denna helg som det var planerat. Man har funnit saker på den nya motorn som gjorde att man inte var säker på hållbarheten och fördröjer den nya motorn en helg och detta gäller samtliga tre Mercedesdrivna team. Låt oss hoppas att detta beslut att köra en extra helg med motor nr 1 inte får ödesdigra konsekvenser med ett haveri för främst Lewis Hamilton och Valtteri Bottas, något sådant skulle kunna bli väldigt kostsamt när säsongen summeras poängmässigt i höst.