Daniel Ricciardo fick sin revansch i Monaco…

Daniel Ricciardo tog idag sin mycket efterlängtade seger i Monacos GP

Daniel Ricciardo tog idag sin mycket efterlängtade seger i Monacos GP

Daniel Ricciardo fick sin till slut sin efterlängtade seger i Monaco men som det verkar efter att ha fått hantera en hel del problem med bilen från ungefär halvvägs in i racet. I skrivande stund vet jag inte exakt vad som var problemet men om jag uppfattade saken rätt så saknade han kraft från motorn och kunde enbart köra racet med 6 växlar. Skulle gissa att det hela på något sätt var relaterat till ERS-systemet men det är som sagt bara en gissning just nu.

Oavsett vad så kunde Ricciardo hålla undan för Sebastian Vettel som blev tvåa tämligen klart före Lewis Hamilton på tredje plats. Hamilton som genom hela racet klagade på däcken men jag tror det vars många som hade grainingbekymmer oberoende av däckblandning. Vi hörde t ex Marcus Ericsson vara inne på samma spår både på ultrasoft och supersoft som va de han använde i racet.

En förare som uppenbarligen hade bra kontroll på grainingen var Toro Rossos Pierre Gasly som stod för en monsterlång första stint på det svårhanterade hypersoftdäcket. Detta gjorde att han kunde köra i mål på en mycket fin 7:e plats i racet, tre platser upp från sin startposition.

Esteban Ocon kan också åka från Monaco med ett stort leende på läpparna, 6:e platsen i dagens race är inget annat än succé som grundlades främst av ett riktigt bra kval men också genom mycket stabil körning i racet.

Marcus Ericsson kommer ifrån Monaco med hedern i behåll tycker jag. Marcus låg i stort sett hela racet bakom sin teamkamrat Charles Leclerc och ärvde 11:e platsen när Lelcercs bromsar, med några få varv kvar att köra, tog slut och han brakade av in i kurva 10 där han även tog Brendon Hartley med sig. Harltey hade i det läget en fem sekunders bestraffning efter målgång så 12:e plats hade det annars blivit Ericsson. Marcus lyckades faktiskt, de avslutande varven, sätta lite press på Carlos Sainz för sista poängplats, Sainz som i det läget hade stora problem med däcken. Nu räckte tyvärr inte varven till och Ericsson fick nöja sig med att bli 11:a. Det som nu måste ske till Kanada är att Marcus får lite bättre ordning på sitt kvalande igen, farten i race är precis lika bra som Leclercs men det blir för jobbigt att ge bort för många startpositioner på lördagarna för att ta tillbaka kommandot internt i teamet igen.

I övrigt var Monacos GP ungefär som förväntat med mycket kökörning och bara enstaka omkörningar. Inte mycket annat att vänta och nu med detta speciella race överstökat kan vi återgå till normal racing igen närmast i Montreal om två veckor. Kan rekommendera kommande veckas podd där jag fått en rejäl pratstund med F1-journalisten Dieter Rencken igen. Mycket intressant samtal om bl a utvecklingen kring kommande reglemente efter 2020.

Resultat Monacos GP
Aktuell ställning i mästerskapstabellerna hittar du här.

1 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 78 1h42m54.807s
2 Sebastian Vettel Ferrari 78 7.336s
3 Lewis Hamilton Mercedes 78 17.013s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 78 18.127s
5 Valtteri Bottas Mercedes 78 18.822s
6 Esteban Ocon Force India/Mercedes 78 23.667s
7 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 78 24.331s
8 Nico Hulkenberg Renault 78 24.839s
9 Max Verstappen Red Bull/Renault 78 25.317s
10 Carlos Sainz Renault 78 1m09.013s
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 78 1m09.864s
12 Sergio Perez Force India/Mercedes 78 1m10.461s
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 78 1m14.823s
14 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 77 1 Lap
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari 77 1 Lap
16 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 77 1 Lap
17 Lance Stroll Williams/Mercedes 76 2 Laps
18 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 70 Collision
19 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 70 Collision
- Fernando Alonso McLaren/Renault 52 Gearbox