Enbart tre motorer blir en utmaning…

Toro Rosso räknar med att Honda behöver göra taktiska motorbyten under 2018

Toro Rosso räknar med att Honda behöver göra taktiska motorbyten under 2018

Nytt för i år är att endast tre tillgängliga motorer finns för respektive förare. Detta kommer inte som någon överraskning för någon och är absolut något som motortillverkarna tagit höjd för när de byggt sina ”power units” inför säsongen 2018.

Trots detta börjar det surras om taktiska motorbyten under säsongen där bl a Toro Rosso närmast räknar med att Honda kommer bli tvungna till det under året då effekten, enligt Franz Tost, går ner ju längre in i motorns liv du kommer vilket kan göra att ett taktiskt byte med vidhängande bestraffning ändå kan betala sig.

Det är kanske inte så konstigt heller att Franz Tost har synpunkter på att endast tre motorer får användas, han sitter trots allt med den motor (Honda) som haft störst problem under det nya hybridreglementet. Tost är även anställd av Red Bull vilket gör att han samtidigt sluter upp bakom Christian Horner som har samma åsikt då Red Bull racing inte upplever att deras motor från Renault ännu är på samma nivå som Mercedes. Med väldigt få tillfällen att ta in en uppdaterad motor under säsongen kan jag självklart se varför de är störda på denna regel men samtidigt så är detta som sagt ingen nyhet och de framför sina synpunkter enbart för att det ger dem en nackdel prestandamässigt. Jag tror vi kan vara överens om att det hade låtit helt annorlunda om de Toro Rosso och Red Bull suttit med den bästa motorn jämfört med konkurrenterna så jag tar faktiskt denna ”kritik” med en stor nya salt.

Läser också att Jean Todt är sur på förarna som han upplever har lite kort minne. Efter att det så sent som förra veckan kommit lite sura kommentarer kring Halo från bl a Kevin Magnussen berättar nu Todt att det är förarna själva via GPDA (förarnas egen organisation) som pushat för ett förstärkt skydd för föraren och att förarna även varit väldigt tydliga med att detta också infördes så snart som möjligt. Mot bakgrund av detta kan jag faktiskt förstå om Todt blir lite irriterad på en massa publika kommentarer kring Halo som inte gör någon som helst nytta. Jag tycker, precis som Jean Todt, att det är bättre att vara skyddad med Halo just nu och nöjd med det samtidigt som man på ett konstruktivt sätt fortsätter titta på andra lösningar som i framtiden både kanske är bättre och mer estetiskt tilltalande.

I övrigt sitter man nu lite på nålar redo att göra den långa resan mot Melbourne. Senast jag var på plats vid premiären var 2008, alltså 10 år sedan, så det känns verkligen på tiden att jag kommer iväg denna gång. MTG ska f ö ha en presskonferens på torsdag där vi ska gå igenom vad som ska hända denna säsong, vilka som som ingår i vårt ”crew” (blir faktiskt lite nyheter). Presskonferensen direktsänds med start kl 13.00 på Viaplay och viasatsport.se.