Frankrikes GP – på fel bana?

Frankrikes GP körs på Paul Ricard 2018

Frankrikes GP körs på Paul Ricard 2018

Lewis Hamilton uttryckte i veckan att han tycker att Frankrikes GP, som gör comeback på kalendern kommande säsong körs på ”fel” bana. Paul Ricard eller Le Castellet som den också heter kommer vara värd för Frankrikes GP 2018, senast det kördes Formel 1 i Frankrike, 2008, var det på Magny Cours.

Mina egna erfarenheter av Paul Ricard sträcker sig till lite medåkning, jag har aldrig varit där under en racehelg och har därför svårt att riktigt uttala mig om banan och dess faciliteter. Jag ringde däremot upp Eje Elgh för att få hans åsikt i frågan.

- Jag kan väl inte påstå att det är något race jag ser fram emot. Banan som sådan är ju föregångaren för det ”nya tänket” kring bandesign med gigantiska avåkningszoner utan räcken och den här karaktäristiska högfriktionsfärgen som ska få bilarna att lättare komma ner i fart vid en eventuell avåkning.

- Själva layouten känns också väldigt orytmisk och lite tråkig utan några riktigt bra ställen för omkörning.

Magny Cours som arrangerade Frankrikes GP tidigare blev ofta kritiserat för det logistiska med brist på bra hotell, stora avstånd till tätorter och flygplats vilket var en stor nackdel när en eventuell fortsättning i Formel 1 diskuterades. Just detta är något som Eje Elgh är lite orolig över även på Paul Ricard.

- Rent logistiskt kan racet på Paul Ricard bli en mardröm med små smala vägar upp till banan och egentligen bara ett enda hotell riktigt nära banan, alla övriga en bra bit ifrån.

Paratade även lite kort med Marcus Ericsson om att köra på Paul Ricard och även han är inne på att det nog inte blir det roligaste loppet under 2018 just beroende på hur banan är uppbyggd och designad. Marcus har tidigare kört på Paul Ricard, bl a kördes försäsongstesterna i GP2 på banan 2010.

Personligen hade jag dock uppskattat att komma tillbaka till Magny Cours, en superfin bana som ofta bjöd på bra racing. Självklart var problematiken med att hitta hotellrum ett bekymmer men det gjorde samtidigt att man fick lite rolig och annorlunda inkvartering hos olika bondfamiljer som hade sina gårdar i närheten av banan och naturligtvis tjänade en bra extra slant under Frankrikes GP.

Här kan ni åka med Alexander West, tillvardags tävlar han i GT-Open men är även ägare av Felipe Massas Ferrari från 2008 som han här kör några varv på Paul Ricard med. Han är alltså en tämligen välbärgad racerförare och har inte bara denna Ferrari i sitt garage därhemma. Syns ganska tydligt på bilderna att banan är väldigt förlåtande med närmast obefintliga kerbs

Nu blir det Paul Ricard och inför loppet 2018 ska man också komma ihåg att racet är det första av tre som går helgerna efter varandra. Har faktiskt funderat lite på om Viasat-gänget skulle hyra en husbil och göra en roadtrip med start i Frankrike via Spielberg vidare till Silverstone. Har väl inte riktigt fått det positiva bifallet från mina reskamrater ännu kring min residé men ska lägga in en övertalningskampanj så vi se vad som händer.. Tänk vilka roliga instafilmer med #idiotsabroadf1edition det skulle bli på den turen.