Ingen Joel Eriksson i Formel 2…

Joel Eriksson Macau

Det blir ingen Joel Eriksson i Formel 2 nästa säsong.

I veckans F1-podd kunde Erik Stenborg och jag själv berätta att det inte blir något svenskt deltagande i Formel 2 nästa säsong. Gustav Malja, som kört fulla säsonger de två senaste åren, ser inte ut att få till ett tredje år men vad värre är, svenske supertalangen Joel Eriksson har tackat nej till en körning för ett av toppstallen på gridden 2018.

Joel Eriksson, som haft en formidabel säsong i Formel 3 med en andraplats totalt i EM, har de senaste säsongerna tillhört BMW:s juniorprogram naturligtvis med siktet på en körning i DTM om allt vill sig väl och en sådan möjlighet ser ut att öppna sig inför nästa år.  Men efter sin fina säsong i Formel 3 har Joel Eriksson fått ögonen på sig från finansiärer som är beredda att betala vad som krävs för en körning i Formel 2 vilket skapat ett visst dilemma för den unge skåningen.

Enligt säkra källor fanns ett kontrakt för ett av toppteamen i Formel 2 klart inför 2018 efter att Eriksson sagt själv att Formel 1 är målet och vägen dit är för de allra flesta genom ett eller flera år i Formel 2. I en drömvärld, om ett DTM-kontrakt också finns tillgängligt, kunde en dubblering varit möjligt men nu krockar kalendrarna vid något tillfälle och då blir det svårt att få till plus att både BMW och det ev F2-teamet självklart vill ha full fokusering på just deras grej, för att inte tala om de som betalar för körningen i F2, de vill absolut ha exklusivitet.

Med tanke på att det blev nej till Formel 2 ifrågasätter jag ambitionsnivån teamet runt Joel har, speciellt om argumentet är att vad som händer om det går dåligt i F2, att då skulle man stå utan någonting. Hur ska man någonsin bli framgångsrik i racing om man inte tror på det man gör och att det går att vinna i F2 har flera förare visat och haft stor nytta av i resten av karriären? Att det går att komma långt även utan att vinna hela mästerskapet har vi också tydliga bevis på.

Summa summarum så räcker det inte med att bara kunna köra snabbt, man måste även ha ordning på allt runt omkring och om en förare väljer bort en fullt finansierad toppstyrning i Formel 2 mot en körning i ett för många utdöende mästerskap, visserligen för en stor tillverkare, så visar detta att rådgivningen runt Joel Eriksson inte håller samma höga klass som körningen.

Avslutningsvis så verkar många tro att det finns en dedikerad plats i Formel 1 för en svensk och många har ropat efter att t ex Joel Eriksson eller Felix Rosenqvist skulle vara föremål för satsningen istället. Inget kunde vara mer fel, det jobb som lagts ner för att få Marcus Ericsson till Formel 1 är och har varit oerhört långsiktigt, målinriktat och även lyckosamt. Grejen är dock att nu var det några som var villiga att lägga de pengar som krävs för att försöka göra en liknande resa med Joel Eriksson och då får man nobben vilket känns lite märkligt för att uttrycka sig milt.

Jag önskar Joel Eriksson all lycka framöver, han är en av de snabbaste i världen utanför Formel 1 och hade enorm potential att ta sig hela vägen. Nu får han försöka bevisa hur bra han är i en DTM-bil istället, vi får bara hoppas att mästerskapet inte läggs ner innan han fått chansen.

Här är veckans F1-podd också för den som inte redan hört den