Breaking! Marcus Ericsson kör för Alfa Romeo Sauber F1 Team 2018!

Alfa Romeo Sauber F1 Team med Marcus Ericsson

Marcus Ericsson fortsätter i Sauber 2018.

Efter några långa veckors väntan är det nu officiellt vilka som kommer köra för Sauber nästa säsong och som spekulerats av många blir det Marcus Ericsson och Charles Leclerc som får uppdraget. Såklart ett bra beslut med svenska ögon men också ett bra beslut rent generellt tycker jag där erfarenhet och ungdom nu blandas på ett bra sätt.

För Marcus Ericsson blir det en femte säsong i Formel 1 och även om det resultatmässigt kunde gått bättre så här långt tycker jag ändå att han numera är väl etablerad. I år har Marcus varit handikappad av att bilen varit för tung och därmed inget konstigt att han förlorade kvalkampen, samtidigt visade Ericsson mot slutet, när det blev någorlunda lika villkor mellan förarna, att han är minst lika snabb som Pascal Wehrlein. Något som också visar att Marcus väl matchat Pascal Wehrlein är att Ericsson, trots en för tung bil, genomsnittligt var mindre än en tiondel långsammare än Wehrlein i kval sett över hela säsongen, den knappaste marginalen av samtliga förare och team.

Allt detta är dock historia nu, Marcus Ericsson får chansen ytterligare ett år och nu i ett team som kommer ha betydligt bättre resurser att röra sig med. Som jag skrev när Alfa Romeo sponsorskapet blev klart, en rätt anmärkningsvärd resa teamet gjort på 18 månader att gå från konkursmässiga till att i praktiken få så nära fabriksbackning man kan få utan egentligen ha det. Longbow finance, med Pascal Picci i spetsen, har verkligen varit på hugget med att få till denna deal och jag skulle tro att det inte heller tagit speciellt lång tid.

Nytt utseende på Sauberbilen inför 2018

Nytt utseende på Sauberbilen inför 2018

Kanadas GP i år var sista helgen med Monisha Kaltenborn vid rodret, I Azerbaijan skötte teammanagern Beat Zehnder teamet och i Österrike när väl Fred Vasseur blivit presenterad som ny temachef kom beskedet att Ferrari och inte Honda skulle leverera motorer till Sauber även 2018. Någon gång efter detta började sannolikt diskussionerna med Ferrari om att teamet skulle marknadsföra Alfa Romeo och i veckan som gick blev detta alltså offentligt.

För alla som tvivlar på att uppbyggnaden av Sauber som team inte är på allvar så kan jag garantera att Alfa Romeo under inga omständigheter hade hoppat på ett sjunkande skepp, tvärtom har man troligen fått tydliga signaler om att det är ett väldigt hälsosamt team rent ekonomiskt med stora möjligheter att bli ”bra” igen de närmaste åren.

Allt detta gör att det känns ännu roligare att Marcus Ericsson kör vidare med teamet, satsningen som nu görs betyder att Ericsson kommer köra för ett team som på allvar har möjlighet att slå sig in i toppen av mittfältet, att på allvar kunna konkurrera med Force India och Williams om platserna bakom de tre topp teamen. Nu vet vi inte riktigt hur starka Mclaren kommer bli men det finns väl risk att även de kan bli lite för starka och då är det väl främst en femteplats i konstruktörs-vm som få bli första målet och varför inte redan 2018.