Kimi Räikkönen kvar hos Ferrari 2018…

Kimi Räikkönen blir kvar i Formel 1 även 2018

Kimi Räikkönen blir kvar i Formel 1 även 2018

Många av er har redan nåtts av nyheten att Kimi Räikkönen får förnyat förtroende av Ferrari även under 2018. En tämligen väntad nyhet där det bara var en tidsfråga innan det skulle bli officiellt. Alternativen fanns men inte tillräckligt starka för att peta bort den finske veteranen plus att jag tror det kan ha funnits vissa önskemål från Sebastian Vettel att Räikkönen blir hans parhäst även nästa säsong. En annan faktor som spelar in verkar vara att de flesta nu går och väntar på 2019 och vad som då kommer att hända på förarmarknaden. Den som hamnar lite knepigt till är möjligen Sebastian Vettel som enligt uppgift verkar vilja ha enbart ett 1-årskontrakt för att ha möjlighet att byta team om ett attraktivt erbjudande kommer efter nästa säsong. Samtidigt kan dagens beslut göra att Vettel nu skriver på för Ferrari (skulle tro att han redan har gjort det) och väljer att spendera de kommande 2-4 åren hos Ferrari oavsett vad som sker med ev platser hos t ex Mercedes.

Dagens besked från Ferrari gör också en del andras beslut lite enklare, tänker främst på Sergio Perez som troligen gått och väntat på vad som skulle ske hos Ferrari. När vi för någon vecka sedan kunde läsa att Perez var i slutförhandlingar med Force India för ytterligare en säsong så började man dock ana vart åt det lutade. Min gissning är att Perez inom kort bekräftas för Force India för 2018.

Det som återstår av silly season nu när det gäller mer åtråvärda platser är vem som ska bli partner till Nico Hülkenberg i Renault. I min värld står det mellan Esteban Ocon, Carlos Sainz och Robert Kubica där Ocon får gälla som knapp favorit före Sainz med Kubica som en rejäl ”dark horse”.

Skulle Renaults val falla på Esteban Ocon kan det bli en spännande höst med det som återstår av silly season där det kommer bli huggsexa om platsen hos Force India som Ocon lämnar efter sig. Griddens just nu fjärde bästa team är attraktiva men samtidigt underbudgeterat och behöver nog en förare med skapligt stark ekonomi med sig. Som jag ser det är ingen från årets F2-mästerskap aktuell för en sådan plats då Leclerc har Ferrari bakom sig och där Oliver Rowland är knuten till Renault. Självklart kan det finnas någon annan förare i F2 som eventuellt kan få fram pengarna men den ska då ställas mot de som redan finns i F1 och har skaplig budget med sig. Jag har sagt förut att jag tror Marcus Ericssons chanser är mycket goda om den luckan uppstår, skulle även gissa att Pascal Wehrlein kan vara aktuell om Mercedes ”säljer av” Ocon till Renault och tycker sig ha råd att backa upp Wehrlein en säsong till som då skulle fylla luckan efter Ocon som Mercedesförare i Force India. Allt detta är dock givetvis hypotetiskt och bara gissningar än så länge.

Slänger med veckans purfärska F1-podd för den som är intresserad som bl a innehåller mängder av anekdoter från Belgien och Spa Francorchamps