Ingen ytterligare bestraffning för Sebastian Vettel…

Sebastian Vettel klarade sig från ytterligare bestraffning efter incidenten under Azerbaijans GP

Sebastian Vettel klarade sig från ytterligare bestraffning efter incidenten under Azerbaijans GP

Så kom då tillslut besked om vad som skulle hända med Sebastian Vettel efter incidenten bakom säkerhetsbilen när han avsiktligt körde på Lewis Hamilton efter att ha upplevt sig blivit bromstestad på det 19:e varvet under Azerbaijans GP. Beskedet från FIA är att man inte vidtar några ytterligare åtgärder mot Sebastian Vettel som dock återigen tvingas be tydligt om ursäkt för sitt uppträdande, både mot FIA:s representanter och publikt. Vidare kommer Vettel att använda privat tid för hjälpa till att utbilda unga racerförare. Med detta nöjde sig FIA och lät därmed udda vara jämnt. I FIA:s pressmeddelande stod bl a följande:

”In light of these developments, FIA president Jean Todt decided that on this occasion the matter should be closed.

”Nevertheless, in noting the severity of the offence and its potential negative consequences, FIA president Jean Todt made it clear that should there be any repetition of such behaviour, the matter would immediately be referred to the FIA International Tribunal for further investigation”.

Sebastian Vettel kommer alltså återigen undan med en ursäkt (precis som i Mexiko förra året efter att den gången verbalt ha gett sig på Racing director Charlie Whiting) vilket jag tror han kan vara väldigt nöjd med, fortfarande finns risken för en avstängning om han drar på sig fler straffpoäng på licensen kommande helg, men risken minskar allt eftersom de poäng han har faller bort 12 månader efter att han fått dem. Personligen trodde jag som sagt inte på ett straff som skulle påverka resultatet eller VM-fighten men jag trodde FIA ville sätta lite press på Vettel att sköta sig, nu nöjde man sig med att avkräva honom en ursäkt och lite ”samhällstjänst” för FIA:s räkning och därmed var saken utagerad. Däremot tror jag inte han kommer undan så lätt om något liknande händer igen och lite ”anger management”  kanske Vettel själv skulle fundera på inför framtiden.

Det som dock är bra och som troligen delvis ligger till grund för utgången av dagens ”förhör” är att saken nu verkligen ÄR utagerad och inget som kan komma att bli avgörande längre fram under säsongen, detta tror jag var extremt viktigt för Jean Todt och de övriga i det styrande organet, att det inte blev någon långbänk som tar fokus från det arbete som nu börjat ihop med Liberty media för att få upp intresset för F1 igen.

Här kan ni läsa hela pressmeddelandet från FIA efter dagens möte i Paris