Monisha Kaltenborn lämnar Sauber…

Monisha Kaltenborn har med omedelbar verkan lämnat sina positioner hos Sauber

Monisha Kaltenborn har med omedelbar verkan lämnat sina positioner hos Sauber

Som många av er redan listat ut så har Monisha Kaltenborn lämnat sin post som Team Principal hos Sauber. Ryktena om att hon lämnat teamet dök upp under gårdagen och har nu bekräftats av Sauber som enligt en pressrelease säger att man gemensamt kommit fram till att gå skilda vägar då man inte är överens om hur teamet ska drivas.

“Longbow Finance SA regrets to announce that, by mutual consent and due to diverging views of the future of the company, Monisha Kaltenborn will leave her positions with the Sauber Group effective immediately. We thank her for many years of strong leadership, great passion for the Sauber F1 Team and wish her the very best for the future. Her successor will be announced shortly; in the meantime we wish the team the best of luck in Azerbaijan.”

Ovanpå detta spreds vidare rykten om att anledningen till att man inte är överens skulle handla om att ägarna av teamet vill favorisera Marcus Ericsson före Pascal Wehrlein och detta ville inte Kaltenborn gå med på. Inget av detta är dock bekräftat från Kaltenborn själv utan bara ”uppgifter” som cirkulerat i vissa media.

Sauber har nu på morgonen gått ut offentligt och kommenterat dessa anonyma källors uppgifter och tillbakavisar starkt att det på något sätt skulle vara fråga om favorisering åt något håll inom teamet, att det är mot den policy och värdegrund man har rent allmänt. Uppgifterna tillbakavisas även av andra inom teamet jag pratat med som rent skitsnack.

“The owners and board of Sauber Motorsport AG take strong exception to speculative and widespread media reports today that our race drivers have not been, and are not being, treated equally. This is not only patently untrue, it would be contrary to the team’s absolute and longstanding commitment to fair competition. These reports, attributed to anonymous “sources”, are highly detrimental to both Marcus Ericsson and Pascal Wehrlein as well as to the management and all staff of the Sauber F1 Team.”

Givetvis sätter detta igång diskussioner om Marcus Ericssons värde i teamet, hans tillhörighet i Formel 1, paydriver o s v vilket självklart var ambitionen med att sprida dessa rykten som jag gissar kommer från huvudpersonen själv. Vem skulle det annars komma ifrån och lagom lägligt till att Kaltenborn fått besked om att hennes tjänster inte längre är önskade.

Beat Zenhder är just nu tf teamchef hos Sauber

Beat Zenhder är just nu tf teamchef hos Sauber

Efter detta kommer sedan nästa fråga, vem ska ersätta? Teamet säger i pressreleasen att en ersättare ska presenteras inom kort och om jag förstått saken rätt så är det nu Saubers Team Manager Beat Zehnder som just nu är ”high ranking officer” och därmed basar under en övergångsperiod. Det enda namn som ersättare vi läst oss till så här långt är Collin Kolles och där är jag tämligen säker på att han aldrig har varit eller kommer vara aktuell för den posten. Kolles har under många år kantats av diverse skandaler och jag kunde på nära håll följa hans sätt att sköta Caterham under andra halvan av 2014 när han tog över efter Tony Fernandez. Som en teammedlem sa till mig igår ”If Kolles takes over the team is destroyed!”

Mycket mer än detta går inte att få fram än så länge, vi jagar givetvis kommentarer från teamet under dagen och hoppas ha mer kött på benen inom kort.