Lewis Hamilton blixtrande snabb i Montreal…

En mycket glad Lewis Hamilton efter att idag ha tagit sin 65:e pole i karriären

En mycket glad Lewis Hamilton efter att idag ha tagit sin 65:e pole i karriären

Vilket kval vi fick bevittna idag i Montreal när Lewis Hamilton tog sin 65 pole position i karriären och därmed tangerade Ayrton Sennas notering och han är nu bara 3 från att gå ikapp Michael Schumachers rekord på 68 totalt, ett rekord som många trott skulle vara omöjligt att slå. Med dagens prestation i minne och att det återstår många chanser ytterligare i karriären så ser det verkligen inte så omöjligt ut längre, det kanske kan slås redan i år. För övrigt en mycket uppskattad gest av familjen Senna att ge Lewis Hamilton en äkta Ayrton Senna hjälm som ett bevis på deras uppskattning över att Lewis nu tangerat Sennas notering över antal bärgade pole positions (65). Verkligen snyggt regisserat också av FOM som såg till att hjälmen överräcktes framför fullsatta läktare och stående ovationer nere i kurva 2.

Ferrari hade fram till kvalet sett väldigt starka ut och var favoriter när det körning drog igång men på något sätt så svängde det till Hamiltons fördel som direkt satte ordentlig press på framförallt Sebastian Vettel med ätet rasande snabbt första försök i Q3, det då snabbaste varvet som körts här i Montreal. Sebastian Vettel fick inte till sitt första försök men kom tillbaka starkt och när han passerade mållinjen efter sitt andra snabba varv var han bara 4 tusendelar bakom Hamilton. Lewis hade dock ännu mer fart i bagaget och lyckades trimma sin bästa tid med ytterligare drygt 3 tiondelar och det var helt enkelt för mycket för Vettel att kunna svara på och det hela var därmed avgjort.

Att Lewis Hamilton och Sebastian Vettel är de två snabbast förarna just nu blev extra tydligt när ingen av deras respektive teamkamrater var i närheten tidsmässigt så det var verkligen inte bara att de har bra material att tillgå.

Det är nästan lite svårt att kommentera övriga insatser idag men jag bör ändå framhålla Felipe Massa som gjorde ett starkt kval och var ”bäst av resten” före båda Force Indiaförarna och Nico Hülkenberg i Renault. I övrigt fortsätter det gå tungt för de förare som har varit mest ifrågasatta, Lance Stroll (P17), Stoffel Vandoorne (P16) och Jolyon Palmer (P15) samtliga rejält slagna av sina respektive teamkamrater.

Marcus Ericsson slog för första gången denna säsong Pascal Wehrlein i kval och det var verkligen på tiden. rakt igenom hela helgen har Ericsson sett aningen starkare ut även om fredagens träningar kanske inte var helt rättvisa som jämförelse då de körde med olika set up och testprogram. Oavsett det så höll Ericsson ihop det bra och körde så fort som Sauberbilen klarar just nu och under kvalet bara någon tiondel bakom närmaste bil framför. Pascal Wehrlein avslutade sitt kval med att köra av in i kurva 1 när han precis påbörjat sitt sista försök och erkände utan omsvep att det var ett eget misstag. Av TV-bilderna att döma så var det nog svårt att komma med någon annan förklaring, det syntes tydligt att kom lite för långt ut till höger och började bromsa med bilen precis i gräskanten vilket gjorde att den vände runt och han backade in i barriären.

Nu blir det att se fram mot ett spännande race i morgon där jag förväntar mig att kampen mellan Mercedes och Ferrari fortsätter. Har en liten känsla av att Ferrari kan ha något bättre däcksekonomi än Mercedes men frågan är om detta räcker för att ta tillbaka kommandot igen. Oavsett vad så kommer det att krävas körning på absolut toppnivå och måste bäste man vinna.

Avslutningsvis ett stort grattis också till Felix Rosenqvist för segern i dagens Formula E-lopp i Berlin. Att Felix har kapacitet att vinna har känts i luften och dag kom fullträffen vilket är en stor framgång för svensk motorsport.

Resultat Kval Kanadas GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m11.459s -
2 Sebastian Vettel Ferrari 1m11.789s 0.330s
3 Valtteri Bottas Mercedes 1m12.177s 0.718s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1m12.252s 0.793s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m12.403s 0.944s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m12.557s 1.098s
7 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m12.858s 1.399s
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m13.018s 1.559s
9 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m13.135s 1.676s
10 Nico Hulkenberg Renault 1m13.271s 1.812s
11 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m13.690s -
12 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m13.693s -
13 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m13.756s -
14 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m13.839s -
15 Jolyon Palmer Renault 1m14.293s -
16 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1m14.182s -
17 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m14.209s -
18 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m14.318s -
19 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m14.495s -
20 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1m14.810s