Alonso har testat på Indy…

Fernando Alonso har idag klarat av sina första varv på Indianapolis motor speedway

Fernando Alonso har idag klarat av sina första varv på Indianapolis motor speedway

Fernando Alonso har idag gjort sin s k rookie orientation på Indianapolis Motor Speedway (IMS) vilket krävs när man inte kört på banan tidigare och det handlar om att göra ett antal varv i lite olika farter där man successivt ökar takten. Detta är för att visa att man vet vad man håller på med och detta är givetvis inga bekymmer för en rutinerad räv som Alonso. Han vet precis vad han gett sig in på efter noggrann research och med bästa tänkbara mentor i rutinerade Gil De Ferran.

Under eftermiddagen har det gått att följa Alonsos varv på IMS, inte för att de speciellt spännande, en bil som kör runt runt på en oval är inte jätteintressant men för den som vill fanns ändå möjligheten.

Jag har varit på Indy när man körde Formel 1 där och det är en magisk anläggning, rent av hissnande och gå ut på ovalen och titta in i första sväng och samtidigt tänka sig att de kommer i närmare 400 km/t samtidigt som det faktiskt svänger på riktigt ordentligt. Om det inte så spännande att se en ensam bil cirkulera på banan på tv så kan jag tänka mig att det är desto mer spännande att köra. Farten är helt galen och faktum är att förarna blir rejält fartblinda. Jag minns när Fredrik Ekblom berättade för mig om hur han upplevde det att köra på en superspeedway, hur han fick rådet att lägga på vänsterfoten på höger fot för att vara säker på att han inte lyfte av in i svängarna, vilket man annars tenderar göra då hjärnan helt enkelt inte vill hålla fullt. Samma sak fast tvärtom när de måste in i depån och man ska ner till under 100 km/t efter att ha kört 15-20 varv i närmare 400 km/t. Det blir en stor kontrast och när förarna kommer in och tycker de kommer in promenadtakt så susar de fortfarande fram i över 200 km/t.

Precis nu när detta skrivs så kliver Alonso ur bilen och om jag tolkade kommentatorerna rätt så har han klarat av den obligatoriska körningen som en rookie på IMS måste göra, ”all the boxes were ticked off” som de uttryckte det. Men som Alonso sa vid ett kortare uppehåll under dagen så är det nu det svåra jobbet börjar, han är inte på Indianapolis enbart för att delta, Alonso är där för att försöka vinna men då måste det gå fort på riktigt och uppe i den farten är han inte riktigt ännu.