Valtteri Bottas tog karriärens första pole position i Bahrain…

Valtteri Bottas tog idag karriärens första pole position

Valtteri Bottas tog idag karriärens första pole position

Vilket spännande kval vi fick vara med om ikväll i Bahrain. Det blev till slut en duell mellan de båda Mercedesförarna där Valtteri Bottas drog det längsta strået 23 tusendelar för Lewis Hamilton. Detta var Bottas första pole i karriären och han blev därmed den femte finske föraren att klara av den prestationen.

Det har känts genom hela helgen att Mercedes har fokuserat på att få bilen så bra som möjligt när temperaturen sjunkit kvällstid vilket också bekräftades av Valtteri Bottas på presskonferensen. Det som på förhand såg ut att bli en tight kamp blev till slut en ganska överlägsen historia för Mercedes som hade 4 tiondelar tillgodo på Sebastian Vettel som var tredje snabbast.

När det gäller Ferrari så fortsätter det att vara tufft för Kimi Räikkönen att få bilen exakt som han vill ha den, vi hörde under kvalet att han klagade på understyrning vilket han inte alls gillar. Om det är bilen karaktär eller något som behöver justeras när det gäller set up rent allmänt är omöjligt att svara på men tillräckligt fort går det inte.

Red Bull såg inför kvalet ut som att det fanns fart att också vara med längst fram men det visade sig inte stämma. Daniel Ricciardo gjorde ändå ett bra jobb när han klämde sig in mellan de båda Ferrariförarna på fjärde plats. Avståndet upp till Mercedes var också klart mindre än det två tidigare kvalen i år så kanske är man på rätt väg.

Renault hade för första gången båda bilarna med till Q3 men det är just nu klasskillnad mellan Jolyon Palmer och Nico Hülkenberg där Nico faktiskt utklassar sin teamkamrat just nu. Måste ändå kännas skönt för Palmer att ändå känna att han denna helg tagit kliv framåt, men upp till Hülkenberg är det fortfarande en bra bit.

Romain Grosjean bör också ha ett extra omnämnande, efter allt strul under FP3 och en miss på sitt första försök i Q1 tog han sig samman vilket räckte hela vägen till Q3 och P9. Riktigt bra gjort även om jag upplever honom som något av ett mysterium emellanåt där han bitvis ger sken av att bilen knappt går att köra för att sedan göra riktigt bra varvtider, inte alls långt från de bästa.

Länge bak var det en hel del överraskningar med Sergio Perez utslagen i Q1 och där Esteban Ocon inte ens klarade av att vara snabbare än en Sauber i Q2. För att inte tala om Kevin Magnussen som tillsammans med Marcus Ericsson stod för den svagaste insatsen i dagens kval. Lite intressant för jag frågade Kevin varför det verkar vara så oregelbundet när båda förarna klara att vara snabba. Detta ville inte Kevin riktigt hålla med om men dagens kval var ett tydligt bevis på detta, ska sägas att jag inte hört om Kevin hade något speciellt problem men att den ena bilen är sist och den andra P9 är för mig väldigt inkonsekvent, speciellt som Magnussen gjorde en riktigt bra tävling senast.

Fernando Alonso tog sig till Q2 men tvingade avbryta sitt försök där med en trasig motor som nu måste bytas till morgondagens race

Marcus Ericsson sa i intervjun i vår sändning att han tyckte kvalet gott skapligt även om varvtiden skvallrade om annat. Marcus fick stryk med en halv sekund av Wehrlein i Q1 utan någon riktigt bra förklaring varför även om datan efteråt antydde att han tappade på raksträckorna. Det som gör det än mer förbryllande är att Pascal hittade ytterligare en halv sekund på sitt varv i Q2. Måste erkänna att jag är imponerad av Pascal Wehrlein idag, en mycket stark comeback så långt och ett bevis på att han just nu inte har några problem med fysiken. Faktum är dock att Marcus tappade det mesta av tiden mot Wehrlein rakt fram och i den riktningen kan t o m jag köra fort. Teamet får ta oss analysera detta och se om något varit galet med inställningarna på motorn eller om det är något annat som skiljer bilarna åt. Eje Elgh noterade t ex från TV-bilderna att det slog betydligt mer gnistor om Wehrleins bil än Ericssons vilket antyder att bilarna kördes med lite olika setting, kanske något lägre däcktryck eller rideheight på Wehrleins bil.

Resultat kval Bahrains GP

1 Valtteri Bottas Mercedes 1m28.769s -
2 Lewis Hamilton Mercedes 1m28.792s 0.023s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m29.247s 0.478s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m29.545s 0.776s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 1m29.567s 0.798s
6 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m29.687s 0.918s
7 Nico Hulkenberg Renault 1m29.842s 1.073s
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m30.074s 1.305s
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m30.763s 1.994s
10 Jolyon Palmer Renault 1m31.074s 2.305s
11 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m30.923s -
12 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m31.168s -
13 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1m31.414s -
14 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m31.684s -
15 Fernando Alonso McLaren/Honda - -
16 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m32.118s -
17 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1m32.313s -
18 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m32.318s -
19 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m32.543s -
20 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m32.900s -