Första veckan är klar…

Kimi Räikkönen toppade den avslutande dagen i Barcelona

Kimi Räikkönen toppade den avslutande dagen i Barcelona

Då var det färdigkört för denna vecka och den avslutande dagen blev inte mycket att skriva hem om. regndäckstest i början av dagen och direkt efter lunch efter vattning av banan med tankbil gjorde att det dröjde till sista timmarna innan vi fick se lite rejäl körning igen.

Roligare då att sammanfatta veckan lite snabbt och konstatera att toppteamen, Mercedes, Ferrari och Red Bull ser ut att ha kontroll på saker och ting. Framförallt gäller detta de två förstnämnda där Ferrari imponerar riktigt mycket på mig och de flesta bedömare. Med detta sagt ska vi komma ihåg att Mercedes är referensen så att säga och där Ferrari först och främst ska försöka ta ikapp det stor försprång Mercedes de senaste säsongerna haft och man verkar vara på god väg åtminstone.

Red Bull är svårare att bedöma efter denna vecka då man enligt uppgift haft en betydligt enklare version på bil än den vi troligen ser kommande vecka och till premiärhelgen i Melbourne. Det skulle dock förvåna mig mycket om man inte är riktigt konkurrenskraftiga, speciellt som årets Renaultmotor inte krånglat allt för mycket.

Bakom toppteamen ser det ut att bli ett riktigt getingbo men för mig sticker Haas, Renault och Williams ut lite mer, eventuellt också Force India men det är inte mycket som skiljer baserat på det vi sett så här långt. Williams måste komma tillbaka starkt nästa vecka efter att ha missat mycket bantid när deras rookie Lance Stroll varit av banan några gånger för mycket och skapat en del problem p g a brist på reservdelar. Vi ska inte heller inte glömma bort Toro Rosso som har byggt en fin bil men som i motsats till systerteamet haft en del problem med Renaultmotorn som t ex idag behövde bytas.

Sauber började dåligt men har successivt kommit igång riktigt bra, framförallt dag tre och fyra blev riktigt lyckade med många varv och bättre fart allt eftersom. Jag tror vi kan konstatera att man just nu inte ser ut som ett team som kommer att vara helt avhängda denna säsong. Det känns även betryggande att man har en bra uppdateringsplan som tar fart redan nästa vecka då en hel del nya grejer ska finnas på bilen.

Om Lance Stroll har varit den stora förloraren bland förarna får Mclaren ta på sig den rollen som team. Struligt rakt igenom med mycket tekniska problem på främst motorsidan och t o m rykten om att man ska göra sig av med Honda som motorleverantör. Just detta tror jag inte så mycket på men det är hög tid att man får ordning på alla problem och börjar hitta lite riktig fart, annars blir det en ny väldigt tung säsong för Fernando Alonso och co.

Nya tag på tisdag då testerna rullar vidare tills dess får vi alla ge oss till tåls. Vill också passa på att tacka för den goda stämningen och engagemanget i LIVE-tråden som är mycket underhållande att följa, inte minst för den höga kunskapsnivån.

Tiderna dag 4 Barcelona test 1

1 Kimi Raikkonen Ferrari 1m20.872s - 93
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m21.769s 0.897s 85
3 Jolyon Palmer Renault 1m21.778s 0.906s 39
4 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m22.309s 1.437s 118
5 Antonio Giovinazzi Sauber/Ferrari 1m22.401s 1.529s 84
6 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m22.534s 1.662s 82
7 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1m22.576s 1.704s 67
8 Valtteri Bottas Mercedes 1m23.443s 2.571s 68
9 Nico Hulkenberg Renault 1m24.974s 4.102s 51
10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault - - 1