Lewis Hamilton i topp dag 1 i Barcelona…

Det var Mercedes före Ferrari den första dagen i Barcelona

Det var Mercedes före Ferrari den första dagen i Barcelona

Försäsongstesterna in Formel 1 är äntligen igång  och inte helt oväntat är det Mercedes som toppar tidlistan efter den första dagens körning, Mercedes var inte bara snabbast man gjorde också flest antal varv, hela 152 stycken fördelat på Valtteri Bottas 79 och Lewis Hamilton 73. Sannerligen imponerande att bara köra varv efter varv utan några tillsynes bekymmer och här ligger en hel del i hemligheten bakom Mercedes framgångar. 

Tycker Carlos Sainz kommentar, om att han inte kan förstå hur toppteamen kunde köra så många varv redan första dagen (Ferrari 128 varv) när de själva hela tiden stötte på problem som man via improvisation fick lösa efterhand, säger allt. Detta skulle jag säga gällde de flesta bakom Mercedes och Ferrari idag, till viss del också Williams som var imponerande tredje snabbast men som också fick ihop 103 varv totalt. Alla de övriga teamen hade problem av olika slag som tog mer eller mindre av den tillgängliga bantiden, sådant kan vara avgörande för hur väl förberedd man kommer till säsongstarten.

Sedan kan vi också konstatera att Mercedes och Ferrari börjar med bas som ingen annan idag rent fartmässigt, båda teamen var omedelbart i den skarpa änden av tabellen och kunde direkt finjustera för att hitta ännu mer rätt med inställningarna. Självklart ska ett tema som Red Bull också kunna vara med där framme men om de på allvar ska kunna utmana och vara den ”Mercedesdödare” både de själva vill vara och som många tror de kommer vara då duger det inte med dagar som idag. Red Bull behöver också vara uppe i fart redan från start för att inte hamna i underläge som kan lätt kan hålla i sig om man t ex inte exakt vet vad som strular, oavsett om det med paketeringen, motorn eller vad det nu kan vara.

Om toppteamen började med en stark bas och var välförberedda måste man väl säga motsatsen om Sauber som fick ägna dagen åt problemlösning samtidigt som man försökte lära sig hur bilen körs på snabbaste sätt inställningsmässigt. I ärlighetens namn såg det inte speciellt bra ut men det vore samtidigt dumt att redan nu kasta yxan i sjön, för första gången på länge finns en uppdateringsplan för säsongen och resurser att faktiskt lösa saker som inte fungerar, låt oss hoppas att man klarar av det rent praktiskt också men som Eje sa…

”Om man är fem sekunder efter vill det till att man har en jävligt bra plan”

”I morgon är en annan dag” sjöng Christer Björkman, låt oss hoppas det för Sauber OCH Mclaren-Honda. Fernando Alonso var enligt uppgift riktigt ilsk i förmiddags när han fick parkera sin bil redan efter installationsvarvet med ett allvarligt problem med oljesystemet. Som bekant är det inte första gången som Mclaren, eller ska vi säga Honda, har problem direkt från start och det är faktiskt inte acceptabelt med tanke på den japanska tillverkarens resurser och kunskap. Jag kan verkligen förstå om Alonso var arg på riktigt denna morgon, det hade han all rätt att vara och nu måste Honda verkligen skärpa sig!

Tiderna test 1 Barcelona

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m21.765s - 73 S
2 Sebastian Vettel Ferrari 1m21.878s 0.113s 128 M
3 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m22.076s 0.311s 103 S
4 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m22.894s 1.129s 51 S
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m22.926s 1.161s 50 S
6 Valtteri Bottas Mercedes 1m23.169s 1.404s 79 S
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m23.709s 1.944s 39 S
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m24.494s 2.729s 51 M
9 Nico Hulkenberg Renault 1m24.784s 3.019s 57 M
10 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m24.852s 3.087s 29 S
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m26.841s 5.076s 72 M