Har Lewis Hamilton rätt?

Lewis Hamilton vill hålla en del av den kördata han samlar på sig för sig själv.

Lewis Hamilton vill hålla en del av den kördata han samlar på sig för sig själv.

Lewis Hamilton har uttalat sig i en intervju häromdagen om detta med att förarna ska dela med sig med sin teamkompis all data om hur man kör på banan. Lewis tycker att detta borde vara förbjudet i reglerna då han tycker det är orättvist att han, om han nu ser sig själv som facit, ska dela med sig av sina bromspunkter, linjer på banan mm till den som kör den andra bilen. Lewis menar att om han nu gjort läxan och förberett sig perfekt så borde han få hålla detta för sig själv, ska även poängtera att Hamilton enbart menar kördata och inget annat med bilens inställningar som ökar prestandan och som båda förarna självklart ska få ta del av.

Detta är ett komplext ämne då teamet självklart vill ha utdelning på båda sina förare och där den ena föraren självklart kan ”dra med sig” den andra genom råd och tips och delande av kördata. Man undrar bara hur det skulle låta om det var Hamilton som famlade i mörkret emellanåt och kanske var i skriande behov av att fila på detaljerna för bästa tänkbara resultat. Just nu ser Lewis Hamilton sig själv som facit och det var ett tag sedan han behövde köra över den berömda gränsen.

I själva sakfrågan tycker jag att Lewis Hamilton har en poäng, vi behöver mer saker som kan skilja förarna åt, speciellt inom ett team där man i övrigt delar på det mesta. Detta skulle faktiskt vara sådant som avgör en intrateamfight typ den vi kommer få kommande säsong mellan Hamilton och Bottas där finländaren inledningsvis kommer behöva lite handfasta tips på hur just Mercedesbilen körs effektivast. Vem vet, uttalandet kanske är starten på ”prykkriget” där Hamilton är tydlig med att Valtteri Bottas inte kan räkna med någon hjälp från andra sidan av garaget om han fick bestämma.

Jag frågade Eje Elgh hur han ser på saken?

Men jag fattar inte hur man skall kunna undvika det. Enda sättet är att inte dela data överhuvudtaget, och det funkar ju inte i ett team. Det är väl en sak om du som Mercedes inte har någon konkurrent för utom din teamkompis, men i normala fall behöver teamet bådas data för att driva allt framåt, bli mer effektivt. Inget team har råd med att bara en bil som är mycket snabbare än den andra. Det är rent destruktivt för allt som teamen jobbar för, dvs poäng, som dom lever av.

Tydligt besked där alltså och jag har svårt att se Hamilton få gehör för sina önskemål, både från det egna teamet men även från FIA som troligen inte vill blanda sig i frågan. Detta med att dela data är ett fundamentalt när det gäller att maximera ett teams prestation, alla som tävlat i motorsport vet hur viktigt det är att ha något att jämföra sig med för att hitta de extra tiondelarna.

Vad tycker ni?

F ö är det nu bara 8 dagar kvar..

 

8 days to go.. @circuitdebcncat #preseason2017 #viasatf1

Ett inlägg delat av Janne Blomqvist (@f1janneb)