Antonio Giovinazzi in för Wehrlein?

Italienaren Antonio Giovinazzi kan blir reserv hos Sauber under 2017, men kan det bli mer än så?

Italienaren Antonio Giovinazzi kan blir reserv hos Sauber under 2017, men kan det bli mer än så?

Med Pascal Wehrleins olycka i RoC för några veckor sedan, där det framkommit att han ådragit sig någon form av nackskada, blir det mer och mer aktuellt för Sauber att titta på alternativen som finns kring en 3:e/reservförare. Den senaste teamet haft är italienaren Raffaele Marciello som dock inte finns kvar längre på den positionen.

Igår dök ett nytt namn upp, också han italienare med kopplingar till Ferrari precis som Marciello hade. Antonio Giovinazzi, tvåa i GP2 förra säsongen, är den det nu pratas om kan vara aktuell  som reserv hos Sauber. Ett bra namn som jag vet att Ferrari pushat hårt för och där Sauber varit ett av teamen man försökt få in honom i. Nu finns även Haas med i bilden för Ferrari när det gäller att stoppa Giovinazzi i en Formel 1-bil och där är det fredagsträningar det handlar om som en slags inskolning.

Just när det gäller Sauber är läget lite komplicerat då man visserligen kör med Ferrarimotorer en säsong till (troligen byte till annan leverantör 2018) även om det är fjolårsvarianten men samtidigt har  man gjort klart med Pascal Wehrlein som förare för denna säsong, en styrning som Mercedes betalar för. Kopplingen mellan Ferrari och Sauber finns där vilket gör Giovinazzialternativet helt logiskt även om det röda börjar blekna en aning för att istället gå mot silver eller möjligen svart.

Att detta med tredjeförare för Sauber kommer upp just nu gör att jag börjar tro det är lite värre med Pascal Wehrlein än vad som hittills framkommit. En källa jag pratade med igår säger att det rör sig om en tunn fraktur i någon av nackkotorna och skulle detta vara korrekt så har jag väldigt svårt att se Wehrlein köra någon av försäsongstesterna och han skulle därmed även missa de inledande racen denna säsong. Mot bakgrund av detta kan man förstå om en ersättare måste hittas snarast och då blir snacket om Giovinazzi som reserv genast mer logiskt då han troligen också får hoppa in om det värsta skulle vara framme när det gäller Wehrlein.

Kommer då givetvis tillbaka till det faktum att Wehrleins styrning är betald av Mercedes och att han eventuellt kan ersättas av en Ferrarijunior. Om läget var lite komplicerat innan blir det genast än mer komplicerat nu. Nu vet jag inget om hur sådana här uppgörelser ser ut men jag gissar att Mercedes har förbundit sig att betala för Wehrlein hela säsongen, men vad händer om han nu är skadad under inledningen av året? Kan Sauber då ersätta honom med en Ferraribackad förare och fortfarande få betalt av Mercedes eller är det så att Mercedes slipper betala för de race som Wehrlein inte kör och notan istället går till Ferrari?

Om jag ska vara ärlig så tror jag inte att Sauber planerat för någon tredjeförare under 2017 men har nu, som situationen ser ut, tvingats se över alternativen. Samtidigt så kan förarna, som bekant, råka ut för vad som helst och då gäller det att ha en plan B. Vi kommer väl alla ihåg Marcus Ericssons krasch på cykeln i Thailand där han krockade med en höna, hade oturen varit framme på riktigt hade Marcus kunna vara borta från racingen ett bra tag med t ex ett brutet nyckelben och då gäller det att ha en ersättare som gärna också är någorlunda bekant med bilen.