Fjädringsdispyt på väg att avgöras…

Mercedes har ett effektivt sätt att kontrollera bilens markfrigång

Mercedes har ett effektivt sätt att kontrollera bilens markfrigång

Att ha bilen så stabil och konstant mot marken är något man alltid strävar efter i Formel 1, det har varit allt från aktiv datastyrd fjädring till massdämpare och FRIC,  säkert en hel del andra system också genom åren. Den aktiva fjädringen var hypereffektiv men förbjöds i mitten på 90-talet efter att Alex Zanardi kraschat svårt när systemet fallerade och av säkerhetsskäl togs det bort. 

Massdämparen var en annan lite finness som användes under mitten av 00-talet där främst Renault firade stora triumfer. Massdämparen var en slags motvikt i fjädringen som fick bilen studsa mindre och uppföra sig lugnare på banan, främst över kerbs. Detta system förbjöds dock av FIA då det ansågs vara en rörlig del bilen på blev som påverkade aerodynamiken vilket inte är tillåtet.

FRIC är den senaste varianten som förbjudits och där hade teamens ingenjörer kommit på den smarta iden att sammankoppla bilens fyra hörn hydrauliskt och med en passiv lösning fått ett sätt att kontrollera bilen både när det gäller ”pitch” och ”dive”, d v s hur mycket bilen dök på nosen under inbromsning och hur mycket den neg i bak under acceleration. Systemet kontrollerade även hur bilen krängde (rollade) i sidled, tanken var helt enkelt att få bilens markfrigång så konstant som möjligt för bästa möjliga prestanda.

Just nu håller man på och diskuterar om det system som vi vet att Mercedes använder, säkert några till, där man förladdar fjädringen på något magiskt sätt både bak och fram (fråga mig inte hur för jag vet inte, men här finns en artikel om systemet som kan vara värd att läsa) och får därmed i princip samma effekt som med FRIC. Att detta skulle vara tillåtet när inte FRIC (front and rear interconnected suspension) är det kan ju låta konstigt och det är precis detta som Ferrari ville reda ut genom att före jul skicka ett brev till FIA där man helt enkelt ställde frågan.

Som alltid när det gäller sådana här saker så handlar det om tolkningar av reglerna och är det något teamens ingenjörer inte gör så är det att ”olära” (knasigt ord, men ni fattar) sig saker. Om man har nytta av att kontrollera bilens rörelser både i sid- o längsled så försöker man givetvis hitta ett sätt där man klarar detta inom ramen för den skrivna regeln och det är den bedömningen som nu ska göras.

Förhoppningsvis ska detta vara klart innan testerna drar igång om två veckor och det är nog en del spända ingenjörer som väntar på beslutet då ett nej troligen betyder avsevärda skillnader i hur man designar bilen (självklart inte helt och hållet men det kommer krävas en del ändringar). Toppteamen har mycket troligt en plan B också men vill såklart helst köra på med plan A. Om jag har förstått det hela rätt så var det endast tre team som stöttade Ferrari i den s k TWG (technical working group) där frågan tagits upp och en sista utväg, om inte systemet förbjuds, är då en officiell protest i samband med Australiens GP.

Den här typen av grejer dyker upp lite då och då och är inget konstigt, det ligger i sportens natur att utmana reglementet med kreativa lösningar det är trots allt ett konstruktörsmästerskap också där man tävlar mot varandra i att bygga så snabb bil som möjligt. Det som är tråkigt är om det tar för mycket fokus från det sportsliga, därför hoppas jag verkligen att man löser detta innan säsongen drar igång så att alla kan bordlägga ärendet och gå vidare i livet. Någon utdragen process med protester hit och dit gynnas ingen av.