Är Felipe Massa lösningen?

Är Felipe Massa lösningen på Mercedes problem att hitta en ersättare till Nico Rosberg

Är Felipe Massa lösningen på Mercedes problem att hitta en ersättare till Nico Rosberg

Veckan före jul med allt vad det innebär i form av julstök i största allmänhet, allt från inhandling av mat och julklappar till att klä gran och försöka varva ner till någon slags harmoni med sig själv och familjen.

Personligen har jag en ganska lugn jul, i morgon opereras knät och efter detta blir det att ta det lugnt några veckor och fokusera på rehab. Idag hann jag däremot iväg till Stockholm en stund där en mer eller mindre avancerad F1-simulator stod och väntade på att få köras. Mjukvaran var från spelet F12015 och hårdvaran var en slags playseat med en mycket avancerad ratt. Precis som alltid framför en skärm blir man brutalt medveten om hur talanglös man är på att köra virtuellt även om jag ändå tyckte det gick skapligt efter en stund.

Lite förströelse hanns med i julstöket

Lite förströelse hanns med i julstöket. Foto: Patrik Lindgren Teknikens Värld

I övrigt går man ju och funderar på detta med Nico Rosbergs ersättare och det börjar klarna allt mer i frågan där Valtteri Bottas nu ensam ser ut att vara den kandidat Mercedes försöker få. En flytt från Williams bygger dock på att han kan ersättas med en förare som på ett ungefär har samma erfarenhet och snabbhet.

Felipe Massa är namnet som dykt upp på allt fler nyhetssidor som den mest troliga och lämpliga ersättaren till Bottas i Williams. När jag läste namnet första gången hade det inte föresvävat mig alls men ju mer man tänkte på det desto bättre verkar idén vara. Erfarenhet finns i massor och speeden bör ju även finnas kvar, han har ju inte varit pensionär speciellt länge. Frågan är dock om Massa är beredd att ställa om från semester till racedriver igen, hur har snacket gått hemma i familjen, vad säger de övriga medlemmarna om att det hela ev startar om igen med alla resor, hårt träningsprogram o s v?

Som jag förstått det så ”valde” inte Felipe Massa att sluta på eget bevåg, han blev tvungen att ta beslutet då det visade sig att Lance Stroll och Valtteri Bottas var teamets förstaval i kombination med att Massas störste sponsor, Petrobras, valde att avsluta sin satsning på Formel 1. Detta bör göra att Felipe fortfarande är sugen på att köra vidare, problemet är bara om han stängt av sin aktiva karriär i Formel 1 och på något sätt, i huvudet, redan gått in i ett annat mode. Dessutom känns det som att Massa har allt att förlora på en ”comeback”, vad händer t ex mentalt om unge Stroll börjar köra ifrån honom? Många frågor som måste besvaras innan ett ja kan komma från Felipe Massa – eller så finns inga frågetecken och det blir ett blixtsnabbt JA när frågan eventuellt kommer.

Valtteri Bottas med sin "nya" teamkamrat Lance Stroll inför 2017. Frågan är dock om det blir en flytt till Mercedes istället

Valtteri Bottas med sin ”nya” teamkamrat Lance Stroll inför 2017. Frågan är dock om det blir en flytt till Mercedes istället?

En annan sak som jag funderar över är vad Mercedes erbjuder Valtteri Bottas för att köra för dem, är Bottas verkligen sugen på att flytta dit om han ”bara” får kontrakt på 1 år? Mercedes är mycket medvetna om att förarmarknaden öppnar upp ordentligt inför 2018 och låser knappast in sig i något längre kontrakt med Valtteri Bottas om t ex Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo eller för all del Max Verstappen skulle finnas tillgängliga inför 2018. Det är också frågor att ta ställning till för Valtteri och hans manager Didier Coton, frågor som inte är obetydliga på något sätt.

Som ni märker är det rätt många saker som ska sammanfalla för att denna rockad ska bli av, en rockad som på pappret ser enkel och smidig ut men som i själva verket är rätt komplicerad. Williams kan sitta lugnt i båten med ett bra förhandlingsläge och låta prislappen bli större och större men även Felipe Massa, som faktiskt lagt av, behöver inte direkt stressa även om han säkerligen är mer än villig att ”hjälpa till”. Knepigare är det då för Valtteri Bottas som förmodligen är hur sugen som helst på att få köra en av de bättre bilarna i startfältet nästa säsong men som måste fråga sig till vilket pris det blir för hans egen personliga karriär på några års sikt?

Mercedes har meddelat att det inte blir något besked om vem som ersätter Nico Rosberg före nyår och det är bara att konstatera att de har hamnat i en rätt knepig situation där det inte är helt lätt att hitta någon tillgänglig ersättare vilket är lite paradoxalt med tanke på att telefonen gick varm hos Toto Wolff direkt när nyheten om Rosbergs pensionering kom ut. Problemet är dessutom Mercedes egna och inget som någon annan kan lösa utan att det blir en väldigt dyr lösning och där måste Mercedes också fråga sig hur mycket det är värt att spendera för att få loss en förare, som det ser ut just nu, för en enda säsong.