Gustav Malja fortsätter i GP2…

Gustav Malja är klar för racing Engineering i GP2 2017

Gustav Malja är klar för racing Engineering i GP2 2017

I dag kom beskedet att det blir ett andra år i GP2 för Gustav Malja! Självklart ett glädjande besked även om jag personligen hade på känn att det hela tiden varit fråga om en flerårsplan för satsningen runt Malja i GP2.

Debutsäsongen gav en 13:e plats i mästerskapet, två pallplatser och åtta lopp i följd med poäng. Det är framförallt kvalen som har varit och är något av Gustavs svaghet och där behöver han förbättra sig. Det blir för svårt att ta sig till en placering topp 10 (för poäng) eller ännu bättre topp 8 (för en bra startposition i race 2) från 15:e plats och bakåt vilket har varit Maljas startposition i de flesta featureracen under säsongen. I säsongens 10 kval så har 9/10 varit mellan P12-P19 (5/10 P15 eller sämre), det som sticker ut är kvalkörningen på SPA där Gustav kvalade in som 3:a till featureracet.
Från Ungern och framåt hände ändå något med Gustav Malja som började se stabilare ut på banan, tog för sig mer och det var också efter Ungern-helgen som merparten av poängen under säsongen togs med pallplatser både i Belgien och i Italien. Det handlar väldigt mycket om att lära sig hur däcken fungerar även i GP2 och på det området kändes det som att saker och ting började hända

Gustav Malja saknar numera inte fart i racetrim han behöver bara få lite bättre förutsättningar när det gäller startposition och kan han komma underfund med hur han får ut max under ett varv i kvalen så kan han absolut bli en kandidat för topp 5 i mästerskapet nästa säsong.

Gustav Malja är klar för racing Engineering i GP2 2017

Gustav Malja är klar för racing Engineering i GP2 2017

Teamet som Gustav Malja kommer till, Racing Engineering, har varit med sedan starten av GP2 2005 och har genom åren bärgat 2 titlar, 2008 (Giorgio Pantano) och 2012 (Fabio Leimer). I år blev det en andra plats i teammästerskapet bakom Prema och en 5:e (Norman Nato) och en 7:e plats (Jordan King) i förarmästerskapet. Det är av hävd ett team som finns med i toppen och har ett rykte om sig att ge sina förare bra förutsättningar vilket naturligtvis också kommer att krävas för ett bra resultat under 2017 för Gustav Malja. Andra som kört genom åren kört för detta team är t ex Lucas Di Grassi, Christian Vietoris och Alexander Rossi där både Di Grassi och Rossi har kört Formel 1 medan Vietoris numera är förare i tyska DTM.

Slänger även i veckans F1-podd för den som missat att lyssna