Digital styrka har gett snabbaste depåstoppen…

Williams har F1-depåns snabbaste mekaniker

Williams har F1-depåns snabbaste mekaniker

Williams F1-team har de senaste åren visat att man är tillbaka i toppen av Formel 1 med två tredjeplatser och nu senast en femteplats i konstruktörsmästerskapet de tre senaste säsongerna. Farten på banan är tillbaka men det går fort även på andra områden, inte minst i depån.

Depåstoppen i Formel 1 är av avgörande betydelse, ett depåstopp som är en sekund snabbare än konkurrentens kan betyda att du kommer ut före och kan jaga vidare istället för att fastna bakom en långsammare bil. Williams har verkligen tagit denna utmaning på allvar och det visar sig också på tiden i depån för depåstoppet där Williams-teamet den senaste säsongen gjorde tävlingens snabbaste stopp vid 14 av de 21 racen. En tydlig markering att man jobbat målmedvetet med detta och att det ger resultat. En av anledningarna är givetvis att man har topputrustning och bra personal, med bl a svenske Patrik Gustavsson på en av positionerna, men man har också lagt stort fokus på personalens fysiska status och till sin hjälp har man tagit datakraft.

Avanade har arbetat med Williams under säsongen 2016 för att samla in och utvärdera en rad biometriska data från nyckelpersoner bland depåpersonalen. Däribland puls, andning och kroppstemperatur. Det handlar om att utnyttja kraften i digitala lösningar för att driva förändring i mänskliga prestationer. Realtidsdata från enskilda medarbetare i depån som till exempel däckbytare samlas in och laddas upp på en databas som drivs av Microsoft Azure. Flera datamängder bearbetas sedan med Microsoft Power BI:s (business intelligence) visualiseringsteknik för data. Visningen av resultaten sker via Avanades biometriska instrumentpanel, Biometrics Analytics Dashboard.

Stallets Human Performance Specialist använder den biometriska instrumentpanelen för att utvärdera informationen som samlats in under den här säsongen för att få en bättre förståelse av de områden som behöver förbättras för att uppnå stabilt snabba depåstopp. Till exempel kommer analys av data inhämtade från biometriska selar som däckbytarna bär, ge insikt i fysiologin bakom ”det perfekta depåstoppet”.

Ytterligare analyser kommer att försöka upptäcka om den biometriska informationen kan visa på specifika aspekter av målen för enskilda individers konditionsträning. Skräddarsydda resultatrapporter kan sedan till exempel visa att arbete i en viss puls-zon, förkortar den tid som krävs för kardiovaskulär återhämtning.

De första resultaten tyder på att även andra faktorerna som stress och koffein påverkar däckbytarnas prestationer. Målinriktad träning och andra åtgärder för att öka prestanda kommer att införas inför F1 säsongen 2017.

- Arbetet med Avanade gör det möjligt för oss att fortsätta tänja på gränserna för depåstoppens potential och hjälper oss att använda ytterligare dataflöden för att säkerställa att vi ligger steget före våra konkurrenter”, säger Gemma Fisher, Human Performance Specialist, Williams Martini Racing. Genom att optimera prestandan hos våra däckbytare strävar vi efter att konsekvent uppnå de snabbaste depåstoppen under säsongen 2017 för att ge Valtteri och Lance optimala förutsättningar på banan.

Det biometriska arbetet med Williams är ett exempel på hur Avanade hjälper företag att utveckla ett anslutet Internet of Things ekosystem, för att maximera affärsnyttan genom att kombinera IoT operativa tekniker med affärsinformation.

Svenske Patrik Löwendahl är teknik och informationschef på Avanade

Svenske Patrik Löwendahl är teknik och innovationschef på Avanade

- Tid är verkligen avgörande när det gäller depåstopp i Formel 1. Det är fantastiskt att se ett företag som Williams Martini Racing använda teknik från Microsoft för att samla in och analysera biometriska data i syfte att ytterligare förbättra deras depåstopp under säsongen 2017, säger Patrik Löwendahl, Teknik- och innovationschef, Avanade Sverige.

Avanade har arbetat med Williams Martini Racing sedan januari 2015 och stött organisationen i dess digitala förändringsarbete. Williams investerar för att skapa en digital arbetsplats vid sin fabrik i Grove, Oxfordshire och vid varje bana stallet besöker under tävlingssäsongen. Avanade konstruerade också teamets nya hemsida inför säsongen 2016 och utvecklade ett digitalt optimeringsverktyg för däcken för att analyserade bilens prestanda.