Vive la France…

Frankrikes GP på Paul Ricard kan bli aktuellt från 2018

Frankrikes GP på Paul Ricard kan bli aktuellt från 2018

Har ni hämtat er från ”chocken” att Nico Rosberg lägger av med Formel 1? För egen del börjar det sjunka in och vad detta beslut nu får för konsekvenser för förarmarknaden är som bekant väldigt intressant.

Läser med stor nöje alla kommentarer och gissningar kring vem som ligger närmast till, min egen uppfattning är att Mercedes främst tittar på sina juniorer, Esteban Ocon och Pascal Wehrlein. Självklart finns det en mängd andra alternativ där Valtteri Bottas lyfts upp som ett av dem, Fernando Alonso och Sebastian Vettel några andra. Jag tror dock inte att Mercedes är speciellt sugna på att ge sig in i ”köpa loss” diskussioner och därför blir antalet tillgängliga betydligt färre.

Om jag förstått kommentarerna från Toto Wolff och Niki Lauda rätt så har halva gridden, plus några till, erbjudit sina tjänster på ett eller annat sätt, där flera gissningsvis sitter fast i kontrakt men där de är beredda att gå en bit själva för att vara tillgängliga. När det gäller Mercedes egna gubbar så vet vi att Pascal Wehrlein är tillgänglig utan kontrakt för nästa år, några har antytt att Mercedes på något sätt skulle ha känt till Rosbergs pensionering i förväg och därför ”sparat” Wehrlein som ersättare. Det tror inte jag, det resonemanget faller på att det förhandlats ganska hårt med andra team för Wehrleins räkning och det jobbet hade man inte lagt ner om det ändå var klart att han skulle ersätta Nico Rosberg så ingen Wehrlein i Mercedes tror jag.

När det gäller Esteban Ocon, den som Mercedes uppenbarligen tror mest på, så vet vi att han har presenterats som förare i Force India nästa säsong, en deal som bygger på att Mercedes ”skriver av” eller åtminstone förlänger fakturatiden på motorerna till Force India, troligen också med lite extra rabatt. Ett sådant avtal kan givetvis Mercedes krypa ur om behovet att stoppa in Ocon i fabriksteamet nu uppstår på allvar vilket i sin tur öppnar upp silly season på allvar igen. Force India skulle då behöva någon annan och det finns flera kandidater, däribland Marcus Ericsson som med minsta möjliga marginal snuvades på platsen av Esteban Ocon, eller snarare Mercedes.

Det troliga just nu är också att den som ersätter Rosberg bara får ett år på kontraktet, 2018 vet vi att flera av storstjärnorna blir tillgängliga och det finns ingen anledning att som VM-ledande team skriva längre än ett år till att börja med, kanske med någon form av prestationsklausul som innebär att om den eventuella ersättaren går och vinner VM så har han möjlighet att få förlängt. Tänk att det fortsätter att vara spännande med Formel 1 ett tag till!

Angående rubriken så har vi väl alla läst att Frankrikes GP är på väg tillbaka igen. Riktigt kul att snackas om ett Europeisk lopp igen med Frankrike som självklart har en plats på F1-kalendern tycker jag. Senaste gången det kördes F1 i Frankrike var 2008 på Magny Cours och jag vill minnas att jag var på plats den gången. Just Magny Cours var en av anledningarna till att loppet försvann från F1-kalendern, en superfin anläggning men helt hopplöst i övrigt. Flera timmar till närmaste flygplats (Lyon eller Paris), knappt några hotell och dålig infrastruktur rent generellt. Eje och jag har bott på allt från bondgårdar i någons pojkrum till att dela rum inneboende hos någon gammal dam inne i byn. Nej Magny Cours var helt enkelt inte bra!

Om Frankrikes GP kommer tillbaka så blir det på Paul Ricard eller Circuit de Castellet som den också kallas. Banan ägs vad jag förstår åtminstone delvis av Bernie Ecclestone och har mest varit en testbana de senaste åren efter en rejäl upprustning. Jag har varit där en gång på ett Mobil-event och fick faktiskt åka Mercedes SLR med David Coulthard runt banan, en trevlig upplevelse på alla sätt. Jag vet inte om jag kan påstå att infrastrukturen är bättre runt Paul Ricard, närmaste flygplats är Marseille och sedan är det en bit på småvägar upp till banan som ligger väldigt pittoreskt bland vingårdar och annat, jag är dock i huvudsak positivt inställd till en återkomst av Frankrikes GP på Paul Ricard