Gamla fall ska hjälpa F1-domarna i framtiden…

Starten av Mexikos GP...

Starten av Mexikos GP…

FIA beslutade igår vid ett möte i Wien att man ska börja analysera tidigare domslut för att på så sätt bli mer konsekvent när det gäller bedömningarna under säsongen. Man bestämde sig också för att titta på hur man kan undvika situationer som den i Mexiko där samma förseelse gav olika påföljd, eller snarare där den ena gav påföljd medan den andra klarade sig helt utan. Ett exempel är att göra första kurvan i Mexiko mer som den på Monza där man har byggt in farthinder som gör att en manöver likt den Hamilton gjorde i Mexiko inte skulle vara möjlig. Man behöver helt enkelt se över hur banorna på kalendern är beskaffade när det gäller detta område

Videogranskning något man använt sig av i Tyskland ett tag och domarordföranden Gary Connelly menar att införandet av detta system även i Formel 1 skulle kunna ge mer konsekventa och tydligare domslut.

Självklart är detta bra besked samtidigt som det är lite tragiskt att det inte redan finns, speciellt i  Formel 1 där det inte är samma domare hela tiden (vilket det borde vara) och där man absolut är i behov av att samtala och videogranska gamla fall för att få bedömningarna att dra åt samma håll. Det kanske t o m är på tiden att de som dömer i Formel 1 får betalt, varför ska det inte vara professionella domare i världens dyraste motorsport, det kan knappast vara en pengafråga? Om jag uppfattat det hela rätt så ställer samtliga som tillhör domarstaben upp gratis men får sina utlägg betalda. I min värld vore det mycket bättre med domare som jobbar full tid med att vara just det och där det kontinuerligt sker en utvärdering av varje race. En liten betald skara domare (speciellt utvalda med mycket god kompetens på området) skulle utan tvekan ge en tydligare bedömningsnivå.

FIA införde för några år sedan förarrepresentanter hos domarna där vi bl a sett före detta förare som Danny Sullivan, Tom Kristensen, Martin Donnelly, Nigel Mansell m fl och det är givetvis bra men ett system med proffsdomare är mer att föredra, gärna en kombination av f d förare och andra med god kompetens från sporten.

Här kommer även veckans alldeles nya F1-podd där Erik Stenborg och jag själv pratar säsongsavslutning men också en hel del om den nya kalendern där t ex Tyskland inte finns med trots enorma framgångar i sporten de senaste 20 åren med nästan 50 procent av VM-titlarna..