Lewis Hamilton omöjligt att hinna med i Abu Dhabi…

Lewis Hamilton tog pole position inför finalen i Abu Dhabi

Lewis Hamilton tog pole position inför finalen i Abu Dhabi

Lewis Hamilton tog programenligt hand om pole position inför dagens finalrace, lika planenligt var Nico Rosberg näst snabbast men medgav efter kvalet att det helt enkelt inte var möjligt att göra något åt Hamiltons tid även om han gav allt han hade. Det har varit rätt tydligt hela helgen och faktiskt de senaste helgerna att Lewis Hamilton är numret för stor för Rosberg just nu som självklart också påverkas av omständigheterna där han kan köra lite grann på resultatet och ändå ta hem titeln. Måste vara lite frustrerande för Lewis att vara så dominant i teamet och ändå relativt långt ifrån att vinna. Hur man än ser på det, och jag är säker på att Hamilton tänker lika, så är det inte så mycket som talar för att Rosberg missar att bli sämst trea i dagens race då närmaste icke Mercedes (Daniel Ricciardos Red Bull) var hela 8 tiondelar bakom Hamiltons poletid.

Självklart är det en annan historia i racet men även där så känns Mercedes lite för starka för konkurrenterna (Ferrari och Red Bull) som visserligen såg ut att vara hyggligt med i fredags men troligen inte tillräckligt för att kunna utmana. Daniel Ricciardo och Max Verstappen valde att kvala i Q2 på supersoft för att ”prova något annat” som man uttryckte det, huruvida det blir en vinnande strategi lär visa sig. Tycker f ö att det var rätt tydligt hur bilen ”kom” till Ricciardo ju svalare det blev igår kväll medan det verkade vara precis tvärtom för Max Verstappen som inte fick till sina avslutande försök i Q3 och startar bakom de båda Ferrari-bilarna.

Blir spännande och se hur länge ultrasoft håller i racet, dagens GP-lopp visade hur snabbt den mjuka gummiblandningen ”gick av” mot den hårdare och får vi en liknande tendens i Formel 1-loppet kan kanske Red Bulls taktik med supersoft i starten kanske betala sig.

Marcus Ericsson hade ingen bra lördag, 22.a plats i kvalet är givetvis en stor besvikelse men han tog sig ändå samman i kvalet och utan ett litet, men avgörande, misstag på sitt sista försök hade det kunna bli några platser högre upp men knappast mer än någon enstaka. Som jag var inne på redan igår så har Marcus (och Sauber) haft problem även tidigare med att få just ultrasoft att fungera, det är enligt uppgift ett oerhört smalt fönster när de verkligen fungerar och det är riktigt svårt att nå dit vilket visade sig med all önskvärd tydlighet under främst träningarna.

Jag har fortfarande samma känsla av att detta kan bli en klassisk avslutning med ett drama utan dess like även om vi lika gärna kan få ett race där Mercedes är allt för överlägsna och ingen kan rubba dem om de två första positionerna vilket i förlängningen ger Nico Rosbergs VM-titeln, låt oss dock hoppas på det förstnämnda.