Bäste svenske föraren genom tiderna…?

Ronnie Peterson Formel 1 Anderstorp 1975 Lotus 72E

Ronnie Peterson anses av många vara den störste och främsta svenske föraren genom tiderna, vad tycker du?

Bara några dagar innan nästa flygtur, denna gång över Atlanten till Austin, Texas. Alltid kul och komma tillbaka till USA och COTA även om fjolårets upplaga blev väl blöt, kollade just prognosen för kommande veckoslut och det ser varmt ut med uppemot 30 grader varje dag och ingen eller liten risk för regn.

Årets ”silly season” fortsätter och är ovanligt lång i år precis som den ska vara även om det varit klart kring platserna i toppteamen en längre tid. Det har ändå varit intressant och följa vad som händer där bakom, speciellt med Renault som nytt fabriksteam och där man haft väldiga våndor kring vilken förare man ska välja, eller vilken som finns tillgänglig, är ett bättre uttryck.

Det blev till slut Nico Hülkenberg som blev först med att sätta pennan på pappret hos Renault något jag var inne på var aktuellt redan under helgen i Japan. Faktum är att jag sedan flera månader tillbaka hört rykten om att Force India inte skulle ha råd att behålla Hülkenberg trots att ett skrivet kontrakt fanns för 2017 med teamet och nu i efterhand har vi kunnat läsa att ”Hulken” jobbat rätt hårt för att hitta en väg ur detta kontrakt. Att nu Force India så lättvindigt släppte iväg Nico till Renault bekräftar nog dessa rykten och det säger en del om hur olika deal Perez och Hülkenberg verkar ha haft. Perez har en väldigt stark ekonomisk bas medan det är vida känt att Hülkenberg visserligen har sponsorer med sig men inte alls på samma nivå som Perez. Oavsett vad måste det kännas väldigt bra för Nico att äntligen ha ett fabrikskontrakt, något han varit nära ett flertal gånger men alltid snuvans på, ofta i sista stund också. Detta var nog sista chansen för honom att hamna i ett team som inte krigar i mitten av fältet för hur vi än ser på det så kommer Renault åtminstone att stoppa in resurser för att försöka vinna VM, om man lyckas är dock en annan sak. Att gigantiska resurser inte alltid är vägen till framgång har ett annat fabriksteam, i röd kostym, visat lite för länge nu.

Hej då säger Nico Hülkenberg till Force India och flyttar till Renault

Hej då säger Nico Hülkenberg till Force India och flyttar till Renault

Force India har ännu inte bestämt vem som ska ersätta, det vet jag med säkerhet. Jag gissar att samtliga förare som finns kvar utan kontrakt för nästa år har skickat fram sina representanter för att presentera sitt case ytterligare en gång. För mig har fortfarande Pascal Werlein ”pole position” till platsen med sitt stöd från Force Indias motorleverantör Mercedes men det är inte alls uteslutet med en annan lösning där även Marcus Ericsson finns med i diskussionen. Kanske klarnar läget ytterligare om några dagar när alla är på plats i Texas, både kring platserna hos Renault och Force India men också hos Sauber, Manor och Haas. Läste just att Haas kommer att ta beslut kring Gutierrez framtid inom några veckor.

Avslutningsvis det som rubriken refererar till nämligen en artikel som Red Bull skrivit på sin hemsida (alltså inte F1-teamets hemsida utan hela företagets) där man ställer frågan till några f d och aktiva racerförare om vem som är den bäste svenske föraren genom tiderna. Jag länkade upp den på min facebooksida och twitter igår och det började genast komma lite olika förslag. Så vem är egentligen den bäste svenske föraren genom tiderna? Låt diskussionerna börja och glöm inte att rösta nedan :)

Vem är Sveriges bästa förare genom tiderna?

View Results

Loading ... Loading ...

Jo en sak till, ALLA måste få se Kevin Erikssons omtalade start och omkörning in i första kurvan i Tyskland i helgen.. Bara visslar förbi Solberg och Ekström på utsidan – MAGISKT