Formel 1 under nytt ägarskap…

Liberty Media köper in sig i Formel 1

Liberty Media köper in sig i Formel 1

Vi kommer allt närmare den dag då Formel 1 står under nytt ägarskap, d v s de kommersiella rättigheterna till världen största motorsport. Som många säkert läst är det Liberty Media som är på väg att köpa 35,5 procent av aktierna i Formel 1 av CVC och därmed blev en avgörande spelare på planen.

Jag kan verkligen inte påstå att jag har den insyn som krävs för att helt och fullt kunna förklara implikationerna av en denna affär men vad jag förstår så kommer det troligen bli en hel del förändringar för sporten, även på kort sikt. Här kan ni läsa lite mer om vilka Liberty Media är

Om jag förstått det hela rätt så överförs CVC:s del av aktierna idag till de nya ägarna efter det att betalning skett. Det verkar också som att en del mindre aktieägare följer efter när nu CVC säljer, avtalsbundna att göra så.

Det som troligen kommer hända är att teamen nu också blir erbjudna att köpa in sig i sporten vilket är bra av flera skäl, dels kan de dra nytta av eventuell avkastning men de blir också väldigt motiverade när det gäller att genomföra förändringar i sporten som kan gynna alla inblandade. Liberty Media har flaggat för ett par viktiga saker, att försöka få till fler race i Nordamerika, en marknad som sporten länge försöka komma åt. Det man också är medvetna om är det måste bli billigare att arrangera lopp och istället för att krama ur varenda droppe ur arrangören se till att de tjänar pengar via lokala partners och dela på vinsterna istället. Att få ner arrangörskostnaden för ett Formel 1-lopp kan även betyda att de klassiska banorna i Europa lättare kan gå runt, det skulle teoretiskt kunna vara så att nya arrangörer också inser att det nu är möjligt, varför inte uppe hos oss i norden där intresset bara stiger.

Bernie Ecclestone och Donald Mackenzie på väg att släppa taget om Formel 1

Bernie Ecclestone och Donald Mackenzie på väg att släppa taget om Formel 1

Att få bort CVC från Formel 1, som pumpat ur varenda dollar man kunnat i avkastning, kan bli bra även på andra sätt. Nu kanske det finns möjlighet att göra fördelningen av pengarna tillbaka till teamen jämnare. Idag går ca 700 miljoner dollar tillbaka till teamen och som redovisats många gånger så är den fördelningen väldigt skev. Efter vad jag hört så har de nya ägarna flaggat för att det nu ska ändring på detta, tror dock att det är lättare sagt än gjort då mycket av detta är avtalsbundet fram till 2020. Men efter detta är det självklart fritt fram med nya lösningar och blir dessutom teamen delägare i sporten kanske vi slipper hoten om avhopp om ersättningen förändras till det sämre för vissa.

Sist men inte minst är jag nyfiken på vad som händer med snart 86-årige Bernie Ecclestone. Jag har läst och hört allt från att han försvinner per omgående till att han blir kvar i ledande position ett bra tag till. Rimligen bör han vara kvar säsongen ut för att sedan fasas ut men med Mr E vet man aldrig, han har trots allt mycket erfarenhet av denna sport, på gott och ont. Det är ingen tvekan om att nytt blod behövs men för den skull kan man inte avförda det Ecclestone gjort sedan tog över sporten i början av 80-talet. Jag tror på en ljus framtid för Formel 1 med nya plattformar att följa sporten på, det är t ex bara en tidsfråga innan F1 har sin egen digitala produktion till försäljning även om det kommer dröja innan man kan sälja rättigheten utan inblandning av TV-kanaler så som det fungerar idag.