Felipe Massa lägger av…

Felipe Massa meddelade idag, på en välbesökt presskonferens att han slutar med Formel 1 efter den här säsongen

Felipe Massa meddelade idag, på en välbesökt presskonferens att han slutar med Formel 1 efter den här säsongen

Så fick vi då den första lilla pusselbiten i det som återstår av silly season när Felipe Massa idag meddelade att han lägger sin F1-hjälm på hyllan efter denna säsong. Som Eje Elgh mycket riktigt sa till mig så är det generöst av Williams att låta Massa få uttrycka sig som att det är hans beslut att sluta när det i själva verket troligen är så att det är Williams som valt att inte ta den option som fanns för att behålla Felipe en säsong till. Oavsett så var det en välbesökt presskonferens hos Williams när Massa meddelade ”sitt” beslut.

Detta betyder nu att det finns en plats ledig hos Williams för nästa säsong. I en shuttlebuss på väg från banan i Belgien förra helgen gjorde jag sällskap med Didier Coton, Valtteri Bottas manager, och jag frågade då om finländaren blir kvar nästa säsong och han svarade att det är inte klart ännu, att det är upp till teamet och ta beslut. Nu tror jag ändå att Bottas blir kvar och den stora frågan är vem som blir hans teamkamrat nästa säsong och kandidaterna är många. Lance Stroll (F3 för Prema denna säsong och vars pappa är delägare i Williams) är en av dem, Sergio Perez är en annan, även Marcus Ericsson och Felipe Nasr kan också vara aktuella. Däremot tror jag inte att Jenson Button är det, han har uttryckligen sagt att han enbart kör vidare i Formel 1 om han har en bil som han kan vinna eller åtminstone vara på pallen med och då faller Williams bort samtidigt som jag inte tror han är intresserad av att gå ner så mycket i lön som en flytt till Williams skulle innebära. En tredje sak som talar mot en flytt för Button till Williams är att han inte har någon större sponsor med sig vilket troligen krävs för att vara aktuell för platsen bredvid Valtteri Bottas.

Dagens besked från Felipe Massa sätter dock igång processen med att tillsätta de återstående platserna på nästa års grid och som jag med flera spekulerat i en längre tid så blir de kommande veckorna gissningsvis avgörande för framtiden i Formel 1 för flera förare.

Kevin Magnussen klarade den obligatoriska läkarundersökningen idag efter sin våldsamma krasch på Spa för en vecka sedan.

Kevin Magnussen klarade den obligatoriska läkarundersökningen idag efter sin våldsamma krasch på Spa för en vecka sedan.

Idag hade Kevin Magnussen sin obligatoriska läkarundersökning för att få klartecken att köra denna helg efter sin tuffa krasch på Spa senast. Det var inga som helst problem för Magnussen att klara den, den ömmande foten vi hörde talas om för en knapp vecka sedan var att likställa med en stukning och inget som sätter stopp för hans medverkan här i Italien. Vad Kevin Magnussen dock behöver och får är ett annat chassi då det förra blev för skadat av smällen i Radillon.