Stor dramatik när Nico Rosberg tog pole position i Baku…

Nico Rosberg tog pole position i Baku

Nico Rosberg tog pole position i Baku

Satt på förhand, innan kvalet, och såg fram mot racet mer än kvalkörningen då jag med GP2-racet färskt i minnet insåg vilket intressant lopp det kan bli i morgon. Nu efteråt så måste jag säga att även kvalet bjöd på tillräckligt med dramatik och om racet blir ännu mer dramatiskt är det bara att gratulera oss vid tv-apparaterna.

Att Nico Rosberg skulle kunna ta pole var ingen skräll men efter att ha sett Lewis Hamilton vara mer eller mindre vara överlägsen under träningarna blev slutresultatet lite överraskande. Det var länge sedan, om någonsin, jag såg Lewis Hamilton göra så många små misstag som i dagens kval, på vippen att missa Q3 efter ett av dem och i Q3 det största av dem alla när han gick mot barriären i kurva 11 och start från 10:e rutan i morgondagens race. Ovanpå detta bromsade han på sig på det set däck han var snabbast på i Q2, det han måste starta racet på vilket inte gör saker och ting lättare. Hamilton kan få ett eller möjligen två ersättningsdäck om skadorna bedöms vara av sådan art att det är en säkerhetsrisk. Det troliga skulle då vara att han får ta från något av de andra seten däck som han har, problemet är bara att han bromsade på sig även på sitt 3.e set och var i muren med det 4:e. Då återstår det han körde på i Q1 som troligen är ok, detta under förutsättning att FIA går med på begäran att få ersätta framdäcken från varvet i Q2. Mercedes kommer troligen att skriva ett brev till tekniske delegaten Jo Bauer om att få ta två ersättningsdäck, om ok väljer FIA ut de däck som är i bäst kondition.

Sergio Perez var kvalets stora överraskning

Sergio Perez var kvalets stora överraskning

Force India har haft en av sina bättre helger hittills och den fart man fram till och under kvalet (Perez) visat upp borde ha gett bättre betalt. Med Sergio Perez nerflyttad till P7 efter sin växellådsbestraffning och Nico Hülkenberg från P12 efter en miss på ett av varven och lite misskommunikation mot slutet i Q2 blir förutsättningarna betydligt knepigare än vad de borde varit. Oavsett detta så har de imponerat stort och har troligen tillräckligt bra fart för att ändå göra ett bra resultat i racet.

Ferrari har sett bleka ut hela helgen, under kvalet hittade man dock lite mer speed och har nu med Perez nerflyttning båda bilarna i andra startled vilket ändå är godkänt. Sebastian Vettel blev snuvad på en start i första led av Daniel Ricciardo på det absolut sista varvet med exakt samma tid som australiensaren men då han var bakom på banan, precis bakom, så döms han som 4:a och startar därför P3 i morgondagens race. Frustrationen över detta hördes tydligt över radion hos Vettel som ändå har en bra chans att vara först in i första kurvan med en ny patenterad superstart.

Felipe Nasr stod för en utmärkt insats och tog en Sauberbil till Q2 idag för första gången sedan Kinas GP

Felipe Nasr stod för en utmärkt insats och tog en Sauberbil till Q2 idag för första gången sedan Kinas GP

Längst bak gjorde idag Felipe Nasr ett strålande jobb genom att för första gången sedan Kinas GP ta en Sauber till Q2. Smart kört genom hela kvalet från Nasr sida som verkligen träffade slip streamingen bakom framförvarande bil perfekt över start och målrakan, säkert värt en halv sekund. Hur som helst en stark insats, för en gång skulle klart bättre än Marcus Ericsson som bl a verkade hamna tokigt med trafik på sina försök. Ericsson körde nog inte heller på topp till hundra procent idag, bl a hade han en liten touch med muren på sitt sista försök, vilket han i och för sig inte var ensam om.

Det var många av förarna som klagade på att man fick sina försök störda av trafik, Alonso var t ex mycket frustrerad över detta och menade att det kunde inte bli värre än det var idag. Nu är trafik något man får räkna med på en stadsbana och det krävs ett bra samarbete mellan både team och förare för att få timingen rätt, plus att de som hamnar i vägen är disciplinerade nog att hålla sig undan.

Längtar redan nu efter att racet ska börja, tror vi har en riktig gastkramning på gång med mängder av potentiella incidenter under loppet att vänta där säkerhetsbil, virtuell säkerhetsbil och kanske t o m en rödflagg vid något tillfälle verkligen kan kasta om förutsättningarna. Lägg därtill att banan i sig erbjuder stora möjligheter att avancera om farten är den rätt, ta Lewis Hamilton t ex som naturligtvis vill framåt från sin 10:e startposition han har preliminärt. Skriver preliminärt än så länge, kan tänkas att domarna har sett något under kvalet som kan rendera i någon bestraffning även om man även denna helg varit väldigt lågmälda och inte valt att meddela om något man sett på banan. Tycker kanske att den lilla rubbningen mellan Bottas och Verstappen i Q3 borde vara en sådan situation, vi hörde även Marcus Ericsson säga över radion att Grosjean (igen) blockat honom i Q1. Funderar lite på om domarna har någon ny policy att förhålla sig till där man ska vara mer återhållen med sin inblandning av det som händer på banan, hade samma känsla under Kanadas GP.

Resultat kval Europas GP

1 Nico Rosberg Mercedes 1m42.758s -
2 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m43.966s 1.208s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m43.966s 1.208s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1m44.269s 1.511s
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m44.483s 1.725s
6 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1m44.717s 1.959s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m43.515s 0.757s
8 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m45.246s 2.488s
9 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m45.570s 2.812s
10 Lewis Hamilton Mercedes 2m01.954s 19.196s
11 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m44.755s -
12 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m44.824s -
13 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m45.000s -
14 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m45.270s -
15 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1m45.349s -
16 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m46.048s -
17 Rio Haryanto Manor/Mercedes 1m45.665s -
18 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 1m45.750s -
19 Jenson Button McLaren/Honda 1m45.804s -
20 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m46.231s -
21 Kevin Magnussen Renault 1m46.348s -
22 Jolyon Palmer Renault 1m46.394s