Första bilarna på banan i Baku

Baku City Circuit är en spektakulär och snabb bana

Baku City Circuit är en spektakulär och snabb bana

Som ni förstår är jag på plats i Baku och hade en tämligen utmanade dag igår med diverse strul men inget som inte löste sig hyggligt. Därför ingen blogg under gårdagen, levererar dock en kortis nu fredag förmiddag istället.

Vi har bilar på banan för första gången just nu med GP2-träning som pågår och jag har sällan sett en så välbesökt GP2-träning inne hos Sauber. De flesta ingenjörerna, båda förarna och många mekaniker passade på att äta frukost och samtidigt få en första glimt av banan. Baku City Circuit är verkligen snabb och utmanande på många sätt, dessutom är den mer ojämn än vad de flesta väntat sig, speciellt i inbromsningen efter start o mål där bilarna studsar ordentligt. Nu finns en av få avåkningszoner på banan just där och den har utnyttjats flitigt, något för F1-teamen och förarna att ha med sig när deras träning startar om en dryg timme. En annan lite speciell händelse var när en ambulans placerat sig mitt en annan av avåkningszonerna, antagligen för att personalen ombord ville se lite bättre. Inte så smart och tvingade tävlingsledningen att använda VSC för att få bort den innan något allvarligt händer. Det var när en av bilarna åkt ut just där som den upptäcktes och den stod visserligen inte mitt i vägen men väldigt olämpligt till.

Våra svenskar i GP2, Gustav Malja och Jimmy Eriksson började lite försiktigt på träningen och hamnade 16:e respektive 19:e rätt många sekunder bakom Norman Nato som toppade listan. Tror det kan vara smart att börja lugnt och bygga fart men GP2 har som bekant bara ett träningspass innan kval och nästa gång de är ute är det allvar. Om svenskarna kan vara topp 15 har det gjort ett bra jobba i mina ögon

FP1 för Formel 1 drar igång 10.55 och blir intressant att följa, vem har bäst förtroende för bilen på denna nya bana?

Vill även påminna om den senaste podden som ligger ute nu, där får delvis förklaringen till varför gårdagen blev lite strulig.