Höj åldersgränsen för Formel 3…

Monaco (Foto: Red Bull)

Monaco (Foto: Red Bull)

Tiden går fort när man har roligt, racevecka igen och en av säsongens höjdpunkter!? Jaså inte det? Meningarna brukar gå isär när det gäller Monacos GP. Formel 1-puristerna brukar inte gilla loppet för det är liksom ingen racing, bara köbildning varv efter varv. Andra brukar tycka precis tvärtom, att det är säsongens häftigaste race med massor av stjärnor på plats och allmänt glamouröst. Sett till hur tittarsiffrorna brukar vara så är nog puristerna i minoritet, Monacos GP är ett av de mest betittade under säsongen.

Jag själv är lite kluven, håller med båda sidor i frågan. Det är ju ett stadslopp där det i praktiken är omöjligt att köra om och detta präglar givetvis underhållningen. Samtidigt är det odiskutabelt ett av tre klassiska racerlopp (Indy500, Le Mans24h och Monacos GP) som alla förare vill vinna någon gång under karriären och är man snabb i Monaco då är man en riktigt vass förare. I mitt fall är det ju också så att jag många gånger får vara på plats och Monaco är något alldeles extra under en racehelg där man verkligen får vara med om glamour i överflöd. Lördag kväll i Monaco under en racehelg är en Volvo V70 bland det exklusivaste du kan köra, resten är supersportbilar, en och annan Bentley eller en Rolls Royce. Att sitta på torget utanför Kasinot inne på Café De Paris är verkligen underhållande med alla rika människor i vackra kläder som seglar in. Trots att det är ett av de dyrare loppen att besöka är det något jag ändå rekommenderar, inte så mycket för att du får se ett kanonrace men du kommer inte närmare bilarna än i Monaco och stämningen är väl värd hela besöket.

Förarnas val av däck till Monacos GP där ultradoft alltså debuterar

Förarnas val av däck till Monacos GP där ultradoft alltså debuterar

Loppet i Monaco blir också debuten för Pirellis ultrasoft, stadsbanedäcket som Pirelli tagit fram till årets säsong. Trots detta tror ingen att det blir mer än ett depåstopp i racet, slitaget på däcken är minimalt, ett set ultrasoft och ett set supersoft kommer gott och väl räcka till. Monaco är en bana där eventuellt tillkortakommande när det gäller effekt inte betyder så mycket, det handlar mer om att har körbarhet i motorn och massor av mekaniskt grepp. Bilarna kör givetvis med max downforce, de största teamen har troligen en specialversion av både fram och bakvinge enbart för Monacos GP.

Jag tror på en bra helg, inte minst är man ju spänd på hur relationen i Mercedes är efter debaclet i Spanien senast. Från teamets sida menar man att detta ligger bakom alla inblandade och att det är ”business as usual” igen. Tillåt mig tvivla, tror inte detta glömt på långa vägar ännu även om alla är tvingade att agera professionellt även framöver.

Apropå Mercedes så såg jag att Toto Wolff var bekymrad efter helgens ruggiga krasch i F3 på Red Bull Ring och jag måste säga att jag delar den känslan med Wolff. Formel 3 är en mycket bra klass som de allra flesta håller extremt högt när det gäller att utbilda förare, men antalet allvarliga krascher i F3 börjar bli alltför högt i jämförelse med andra Formelbils-klasser för att det ska vara acceptabelt. Toto Wolff är inne på att åldersgränsen måste höjas för att få någon ordning på detta och jag är som sagt benägen att hålla med. Det är ingen hemlighet att omdömet hos unga pojkar (för det är mestadels pojkar som kör i F3) är allt annat än bra och även om det finns undantag, typ Max Verstappen, så kan man inte ha åldersgränser baserat på vad någon enstaka brådmogen tonåring kan prestera. Ärendet brådskar och måste tas itu med snarast innan någon förare råkar värre ut än Kinesen Li i helgen som ”bara” bröt fyra ryggkotor och krossade hälen. Toto Wolff menar att pressen är för hög på unga förare att köra allt snabbare bilar för tidigt och vill därför att åldersgränsen blir 18 år för Formel 3 och 20 år för Formel 1 och jag kan bara hålla med, det är knappast mer bråttom än så att avancera uppåt i klasserna. Jag ser mycket hellre förare på banan som är redo för uppgiften än att hålla dörren öppen åldersmässigt för någon ”wonderkid” som dyker upp var 50:e år.