Studiebesök hos Formula Medicine…

Marcus Ericsson försöker hålla pulsen i schack under en av övningarna hos Formula Medicine

Marcus Ericsson försöker hålla pulsen i schack under en av övningarna hos Formula Medicine. Foto Formula Medicine

Har tillbringat dagen i Viareggio på den italienska västkusten i fantastiskt vår/sommarväder som man bara njuter i fulla drag av. Nu är det inte vädret som var anledningen till besöket utan Formula Medicine som också ligger här i den lilla orten strax norr om Pisa. Jag åkte tillsammans med Magnus Lampert, förbundskapten för bilsportlandslaget, för att se lite närmare vad detta institut har att erbjuda och om det kan vara något för bilsportförbundet att investera i. Min egen roll i landslaget är att jag på racingsidan är en slags konsult och jag blev medbjuden för att se hur träningen går till.

Jag kände till Formula Medicine sedan tidigare och alla som följer bloggen vet att Marcus Ericsson tränar här och att grundaren, Riccardo Ceccarelli, var med i F1-podden från Singapores GP förra året där han förklarade just vikten av ”brain economy” i racing. Formula Medicine är helt enkelt ett träningscenter specialiserat på racing i första hand men som även hjälper utövare av andra sporter, t ex tennis och golf.

Mer övningar...

Mer tuffa övningar… för hjärnan. Foto Formula Medicine

Riccardo Ceccarelli brinner speciellt för en sak och det hur man använder hjärnan på ett effektivt sätt då det visat sig, efter att ha undersökt så många som ca 900 förare, att det är väldigt avgörande för prestationen på banan hur väl du kan utföra uppgiften utan att konsumera onödig energi. Genom sin research (som startade 1989 i F1-teamet Leyton House) under alla dessa år har han skaffat sig en enorm databas som visat att det finns mycket att vinna på att kontrollera hur mycket energi som används under ett lopp, inte bara fysiskt utan även när det gäller hjärnkapacitet.

Under vår dag här nere fick vi pröva några av de övningar som tagits fram för att testa förmågan att lösa mentalt kluriga uppgifter utan att slösa onödig energi. Man slås direkt av hur svårt det är att inte hamna i ett läge där man spände sig och därmed hämmade prestationen, pulsen gick upp och man kände direkt en slags fysisk trötthet utan att egentligen gjort något fysiskt överhuvudtaget. Just detta är något som Riccardo och Formula Medicine har stor kunskap om och tagit fram övningar för där man dels kan testa om ens personlighet verkligen passar för t ex racing men där övningarna också är till för att träna upp förmågan att vara avslappnad men samtidigt koncentrerad och därmed mindre benägen att göra misstag. Ser man t ex till dagens Formel 1 är detta en väldigt viktig egenskap med så många funktioner på ratten som måste hanteras hela tiden samtidigt som bilen ska framföras så snabbt det bara går. Att vara i fysisk form är tämligen enkelt, alla kan gå på gymmet, springa eller cykla och på det sättet hålla sig i form. Den mentala delen däremot är knepigare, där kan det faktiskt falla på att men helt enkelt har fel personlighet för att passa för racing och detta kan man testa och ta reda på med gott resultat. För dem som har rätt personlighet så handlar träningen mer om att optimera de förmågor man har och ett bra exempel på detta är Marcus Ericsson som verkligen utvecklats som förare efter att fått bättre kontroll på sin ”brain economy”.

Detta är verkligen ett spännande område som har enorm potential för den som väljer att satsa på att förbättra just hjärnans kapacitet. Enligt Riccardo Ceccarelli är det bättre ju tidigare man börjar då man sett tydliga tecken på att man klart förkortar tiden för en förare att börja agera mer avslappnat utan att göra de annars så vanliga nybörjarmisstagen.

I Formel 1 är det just nu enbart Marcus Ericsson som tränar enligt Ceccarellis filosofi, i DTM däremot är Formula Medicine anlitade både av Mercedes och BMW. Bakåt i tiden är det så många som 75 förare som är eller har varit i Formel 1, däribland Fernando Alonso och Robert Kubica för att nämna några.

Här är podden med Riccardo Ceccarelli inspelad under Singapores GP förra året…