Tärningen är kastad hos Toro Rosso?

Ett leende på läpparna här men knappast någon några glad miner efter gårdagens lopp i Melbourne på Max Verstappen och Carlos Sainz

Ett leende på läpparna här men knappast några glada miner efter gårdagens lopp i Melbourne på Max Verstappen och Carlos Sainz

”Tärningen är kastad”, på latin ”Alea iacta est”, skall utläsas som att ett beslut är fattat och kan inte ändras. Detta myntades då Julius Caesar var prefekt över Gallien, och råkade i strid med Pompejus, konsuln i Rom. Detta citat är även passande för den situation som jag upplever råder i Toro Rosso just nu.

Dagen efter premiären är det alltid intressant att läsa ikapp lite vilka kommentarer som förarna haft efter racet och idag är det en som sticker ut lite extra för mig. Som jag skrev redan i gårdagens sammanfattning så är det en galen rivalitet i Toro Rosso där båda förarna, denna säsong, verkligen kör för sin framtid i Formel 1. Red Bull är inte kända för sitt tålamod och det må vara att du heter Max Verstappen eller Carlos Sainz, båda med kända pappor, det spelar ingen roll. 

Redan förra året var det tydligt att Max Verstappen kör sitt eget race och under inga omständigheter tänkte lyda några order från teamet om att byta plats på banan, detta såg vi bevis på ett flertal gånger, och som han hyllades för. Carlos Sainz däremot gjorde som han blev tillsagd de gånger vi fick reda på att han givits teamorder.

I gårdagens lopp var det Max Verstappen som verkligen ville ha support av teamet när han upplevde att han var snabbare under sista tredjedelen av racet. Han var väldigt tydlig med vad han tyckte om detta över radion och mycket kritisk mot teamet efter loppet. I sakfrågan kan man förstå Verstappens känslor, han hade trots allt rapporterat om däckproblem och bett om att få komma in först medan teamet gjorde tvärtom. När Max sedan kom in så var teamet inte redo för honom med ett extra långt depåstopp som följd och placeringen bakom sin teamkamrat när han väl kom ut. Just detta gör att man förstår om han ville att teamet, så att säga, skulle återställa ordningen, speciellt som det dessutom såg ut som att Sainz hade problem med upplåsning fram och stora svårigheter att ta sig förbi Jolyon Palmer, så långt är jag på Max sida.

Man skulle kunna uttrycka det som att Verstappen dock föll på eget grepp här, lite att som du behandlar andra blir behandlad själv. Detta är samtidigt en naturlig del av sporten där din lagkamrat samtidigt är din värsta fiende och mitt emellan sitter en teamledning och försöker maximera resultatet från sina båda bilar vilket man inte direkt kan säga att Toro Rosso gjorde igår. Troligen hade man också fått större poängskörd om man gjort annorlunda redan vid depåstoppen men när skadan redan var skedd så fick Franz Tost och de övriga vid depådisken känna på vad som händer om det inte blir några konsekvenser av strunta i vad teamet tycker är det bästa. Nu var det Carlos Sainz tur att ”köra” sitt eget race och hade inga planer på att släppa förbi någon upprörd holländare.

På frågan om vad Max Verstappen tycker att teamet ska göra i framtiden när det gäller teamorder, om de ska finnas överhuvudtaget när ingen ändå verkar bry sig om dem så svarade han kaxigt:

”Ärligt talat bryr jag mig inte, normalt ska jag vara så långt före att det inte spelar någon roll”

Jag tolkar detta som att Toro Rosso knappast behöver bemöda sig med att ge några temaorder i fortsättningen, ingen, i synnerhet inte Max Verstappen, kommer ändå att lyda. Det ska bli oerhört spännande och se hur detta kommer att utvecklas framöver och jag kan garantera att Carlos Sainz har ungefär samma uppfattning även om han, så här långt, inte är lika publik med sin åsikt.