Dramatiskt premiär i Melbourne…

Nico Rosberg vann premiären i Melbourne

Nico Rosberg vann premiären i Melbourne

Premiären är avklarad och dubbelt Mercedes i topp, så långt ingen överraskning. Själva loppet blev dock inte riktigt så enkelt för Rosberg och Hamilton som resultatet antyder, en dålig start från båda förarna gjorde att man fick ta till en alternativ taktik för att för att vinna dubbelt. Sämst start gjorde Lewis Hamilton som föll tillbaka till en 6-7 plats de inledande varven medan Rosberg kom iväg som 3:a. Desto bättre start fick Ferrari och framför allt Sebastian Vettel som formligen flög iväg upp till ledning, en ledning som man sedan hade första tredjedelen av racet.

https://www.youtube.com/watch?v=tLvMGPqhCo4

På det sjuttonde varvet kolliderade nämligen Fernando Alonso och Esteban Gutierrez med en mycket vådlig krasch för Fernando som i hög fart gick i muren till vänster i kurva 3 och sedan vidare ut i sandfållan där bilen slog runt och landade upp och ner. Dessbättre kunde Alonso kravla ur bilvraket oskadd även om han haltade lite lätt, tillbaka i depån var det dock en lättad spanjor som mötte den församlade pressen och han hyllade givetvis säkerheten i dessa bilar som räddat honom från allvarligare skador. Själva smällen kom när Fernando, med öppen DRS, försökte köra om Gutierrez men där marginalerna blev lite för små, Alonsos högra framhjul touchade i Gutierrez vänstra bakhjul och Alonso åkte med en hård smäll in i muren och vidare ut i sandfållan.

Tävlingsledningen beslutade att ta ut rödflaggen vilket ändrade förutsättningarna ganska radikalt med möjlighet att ändra den planerade strategin. Mercedes valde att lägga på ett set av den hårdaste gummiblandningen med förhoppning om att ta sig hela vägen till målflagg medan Ferrari fortsatte på supersoft. Detta beslut gjorde nog, med facit i hand, att man tappade segerchanserna, speciellt som det var tydligt att Nico Roseberg inte tappade någon tid att tala om trots två steg hårdare däck. Ferrari var med sitt val tvungna att komma in igen och hade nog hoppats få en större lucka en vad man lyckades med och därmed gled segern ur händerna för de röda. Sebastian Vettel tappade inte bara ledningen utan fick också ge sig mot Lewis Hamilton som, efter att ha haft vissa problem med trafik, stod emot attackerna från Vettel de avslutande varven.

Sebastian vettel ledde länge men fick nöja sig med tredjeplatsen idag

Sebastian vettel ledde länge men fick nöja sig med tredjeplatsen idag

Känns nu efteråt som att Ferrari inte hade flexibiliteten med sin strategi. Hade man gjort samma val som Mercedes så hade chanserna att klara segern i säsongspremiären varit tämligen stora, man hade trots allt banposition och hur svårt det är att köra om på den här banan såg vi i många andra fighter.

Den andra Ferrarin med Kimi Räikkönen tvingades bryta med motorproblem vilket säkert leder till viss oro hos Ferrari som förra året levde gott på sin fina tillförlitlighet.

Sauber hade en bedrövlig dag rent generellt, inte alls tillräckligt snabba även om det såg ok ut fram till rödflaggen kom ut. I samband med den så inträffade dock en sak på Ericssons bil som man ändå får anse som väldigt ovanlig. Under rödflaggen när bilarna stod i depån lyckades man klämma fast ett spännsnöre till däckvärmarna som hamnade i kläm ordentligt mellan hjulet och hubben. Det var när man försökte få bort detta snöre som man jobbade för länge på bilen innan omstart vilket gav Marcus Ericsson en drivethrough, samma snöre gjorde också att hjulet inte satt fast på ett korrekt sätt vilket i sin tur gjorde att drivaxeln gick sönder och tvingade Ericsson att bryta. En freakgrej som helt enkelt inte får hända men som uppenbarligen kan hända.

Carlos Sainz blev bästa Toro Rosso idag efter hård kamp med teamkamraten Max Verstappen

Carlos Sainz blev bästa Toro Rosso idag efter hård kamp med teamkamraten Max Verstappen

Att det råder stor rivalitet hos Toro Rosso mellan Max Vertsappen och Carlos Sainz är känt sedan tidigare, relationen blev nog inte bättre efter dagens race där de båda fightades hårt med varandra om placeringar och där Verstappen, mycket högljutt, klagade över radion för att få teamet att tvinga Sainz åt sidan. Det är mycket möjligt att Verstappen var snabbare i det läget än Sainz, som också blev tillsagd att låta Verstappen gå förbi, problemet för Verstappen är att han redan förra året visat att man kan strunta i stallorder utan konsekvenser och Sainz hade inga som helst planer på att ge upp någon position till sin teamkamrat. Gissar att det kan vara en rätt hetsig debrief efter loppet idag med många heta känslor där det också måste utredas varför man tappade bra placeringar för båda förarna med ett olyckligt däckval efter rödflaggen. Inte blev det bättre av att teamet inte var reda med rätt set däck när Verstappen kom in för sitt avslutande depåstopp.

Avslutningsvis också några ord om Haas och Romain Grosjeans 6:e plats i mål. En enorm prestation av det unga teamet att åka från Melbourne med poäng även om de kom lite turligt då Grosjean inte gjort något depåstopp innan rödflaggen och kunde komma ut på en 9:e plats då det blev grönt igen på nya fräscha medium som sedan räckte till målflagg. Att starta 19:e och gå i mål som 6:a är briljant och tur förtjänar man brukar det ju heta. Tycker även att de visade på bra fart i övrigt och det kan bli en riktigt bra säsong för depåns yngsta team i år. Det blir lite extra fokus på just Haas från vår sida nästkommande helg i Bahrain

Resultat Australiens GP

1 Nico Rosberg Mercedes 1h48m15.565s
2 Lewis Hamilton Mercedes 8.060s
3 Sebastian Vettel Ferrari 9.643s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 24.330s
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 58.979s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m12.081s
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m14.199s
8 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m15.153s
9 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m15.680s
10 Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari 1m16.833s
11 Jolyon Palmer Renault 1m23.399s
12 Kevin Magnussen Renault 1m25.606s
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m31.699s
14 Jenson Button McLaren/Honda 1 Lap
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
16 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 1 Lap
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari Retirement
- Kimi Raikkonen Ferrari Retirement
- Rio Haryanto Manor/Mercedes Retirement
- Esteban Gutierrez Haas/Ferrari Collision
- Fernando Alonso McLaren/Honda Collision
- Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer Not started

DRIVERS’ STANDINGS

Pos Driver Points
1 Nico Rosberg 25
2 Lewis Hamilton 18
3 Sebastian Vettel 15
4 Daniel Ricciardo 12
5 Felipe Massa 10
6 Romain Grosjean 8
7 Nico Hulkenberg 6
8 Valtteri Bottas 4
9 Carlos Sainz 2
10 Max Verstappen 1

CONSTRUCTORS’ STANDINGS 

Pos Constructor Points
1 Mercedes 43
2 Ferrari 15
3 Williams/Mercedes 14
4 Red Bull/TAG Heuer 12
5 Haas/Ferrari 8
6 Force India/Mercedes 6
7 Toro Rosso/Ferrari 3
8 Renault 0
9 McLaren/Honda 0
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0