Flera frågetecken kring avhoppet hos Sauber…

Mark Smith har lämnat sin tjänst som tekniskt direktör hos Sauber

Mark Smith har lämnat sin tjänst som tekniskt direktör hos Sauber

Bara dagar kvar nu innan F1-säsongen drar igång och precis innan allvaret drabbas Sauber av ett avhopp som kan vara betydelsefullt. Teamets tekniske chef Mark Smith lämnar nämligen med omedelbar verkan och har redan lämnat sitt uppdrag och åkt hem till England, familjeskäl sägs vara anledningen. Samtidigt har vi senaste tiden nåtts av information om att löner inte har betalats i tid och det är lätt att dra slutsatsen att detta avhopp kan ha med teamet pressade ekonomi att göra. Samtidigt är det inte alls omöjligt att just familjeskäl ligger bakom, det kan vara sjukdomsfall eller vad som helst. Många utgår också från att det är Mark Smith som valt att lämna eftersom det angivits familjeskäl, det kan ju också vara så att han blivit ombedd att lämna sin tjänst av någon anledning, låt oss avvakta mer nyheter kring detta när alla kommit på plats nere i Melbourne.

Vad detta får för betydelse är svårt att svara på, Mark Smith tillträdde sin nya tjänst så sent som i juli förra året och hans uppdrag var att sammanlänka de olika avdelningarna och få hela designprocessen att dra åt samma håll. En viktig tjänst där det på pappret såg ut som att Sauber gjort en bra värvning. Skulle gissa att teamet kommer försöka hitta en ersättare men det är lättare sagt en gjort, finns inte alltför många på marknaden som klarar en sådan uppgift. Är det dessutom så att Sauber också har svårt att betala en konkurrenskraftig lön så blir uppgiften att hitta någon annan som technical director inte enklare, min gissning är att posten förblir vakant så länge.

Paul Di Resta blir reservförare hos Williams under 2016

Paul Di Resta blir reservförare hos Williams under 2016

I dagarna har även Paul Di Resta utsetts till reservförare hos Williams, Mercedes har därmed stoppat in en DTM-förare som simlatorförare (Gary Paffet) hos Williams och en DTM-förare som reserv. Williams har dessutom unge F3-föraren Lance Stroll och GP2-föraren Alex Lynn som utvecklingsförare. Eje Elgh skrev ett sms när han landat i Australien och såg nyheten om Di Resta:

”Vad i hela friden handlar det om när Di Resta helt plötsligt blir reserv hos Williams?”

Bra fråga, jag har faktiskt ingen aning om varför man väljer att ha fyra förare i olika roller utanför själva raceteamet. Att Stroll och Lynn betalar för sina uppdrag är väl tämligen självklart men varför vill Mercedes stoppa in Paffet och Di Resta, ingen av dem behöver ju lägga en krona utan är anställda av Mercedes. Det kan vi fundera på ett tag, lite märkligt är det i alla fall kan jag tycka.

Renault har också dem annonserat en ny testförare, det är 20-årige kanadensaren Nicholas Latifi med erfarenhet från både GP2 och World Series som fått detta uppdrag som han kommer att kombinera med körning för DAMS i GP2 under 2016. Nu hade Renault redan Esteban Ocon som nu alltså får sällskap och konkurrens om de fredagsträningar som kommer att vara tillgängliga under året. Esteban Ocon är f ö också en förare som är anställd av Mercedes, snart har halva depån lön från Världsmästarteamet.

Det blev seger direkt i premiären av Indy Lights för Felix Rosenqvist

Det blev seger direkt i premiären av Indy Lights för Felix Rosenqvist

Det leder oss in lite på ett sidospår men ändå inte, en annan med stark anknytning till Mercedes är Felix Rosenqvist som gjorde en mycket stabil insats i sin Indy Lights-debut i helgen. Race 1 blev väl ingen höjdare då bilen av misstag gick med regnmappning på motorn vilket gjorde att Felix körde med enbart 70% effekt. En sjunde plats med dessa förutsättningar är klart godkänt, på en mer omkörningsvänlig bana hade han förmodligen varit sist. När allt var som det skulle med motor och bil i race 2 var det inget snack om saken, Felix tog kommandot direkt och ledde från start till mål trots lite småbekymmer med trafik en period i loppet. En verkligt stabil start på säsongen som lovar gott inför framtiden. Nästa race är ett av tre ovalrace under säsongen, det blir en helt annan nöt att knäcka för Felix.