Räikkönen snabbast sista dagen i Barcelona…

Kimi Räikkönen noterade snabbaste tid den sista dagen av första veckans tester i Barcelona

Kimi Räikkönen noterade snabbaste tid den sista dagen av första veckans tester i Barcelona

Det blev en tämligen ordinär avslutande dag av testerna här i Barcelona. Många varv för de flesta och inte så många för några få. Det som sticker ut var att Mclaren bara fick ihop 3 varv efter att ha funnit en vattenläcka i kylsystemet. Antingen har man behövt vänta på nya delar eller så har detta varit extremt svårt att laga, troligen det första och därför ingen körning för Fernando Alonso idag. En minst sagt tuff start för nye Honda-chefen Yusuke Hasegawa som tagit över efter avgående Yasuhisa Arai.

Det andra var att vi för första gången denna test hade en rejäl avåkning, det var Rio Haryanto som tappade kontrollen över bilen ut ur kurva 4 och slog i däckbarriären relativt hårt. Just kurva 4 är svår, stod där med Marcus Ericsson en stund under eftermiddagen och han förklarade att svängen är knepig då man bromsar och styr samtidigt men det är också väldigt lite utrymme för att missa inbromsning som Haryanto troligen gjorde. Blir det fel där kommer sandfållan väldigt snabbt, det handlar om ett par meter innan det blir grus istället för asfalt och då är man körd. Synd för Rio Haryanto som behöver varje varv han kan få, tycker inte han imponerat så här långt.’

Mercedes-bilen bara går och går under testerna i Barcelona

Mercedes-bilen bara går och går under testerna i Barcelona

Det som även sticker ut över alla fyra dagarna är Mercedes tillförlitlighet, över 3000 km på fyra dagar vilket motsvarar ca 10 racedistanser talar sitt tydliga språk. Under samma stund ute längs banan med Marcus kunde vi båda konstatera hur bra Mercedes-bilen också ser ut under körning. Detta blir en tuff nöt för Ferrari att knäcka, Ferrari som idag haft Kimi Räikkönen i bilen igen men kom inte heller idag upp i över 100 varv. Kimi Räikkönen hann dock med att köra både supersoft- och ultrasoftdäcken vilket räckte för att ta hand om bästa tid föer Daniil Kvyat i Red Bull som också provade på de mjukaste blandningarna.

Nu tar teamen välbehövlig paus några dagar, hemma i fabrikerna fortsätter dock arbete oförtrutet med att få fram nya delar för nästa veckas test. För Sauber handlar det t o m en helt ny bil och den väntar vi alla spänt på att se hur bra den är, inte minst de båda förarna. Toro Rossos Carlos Sainz sa igår att de också körde en gammal bil denna test, något som idag rättades av tekniske direktören James Key, det är definitivt den nya bilen man använder sa Key även om den kommer att uppdateras ordentligt innan premiären

Bloggen åker hem några dagar nu men är givetvis tillbaka lagom till tisdag morgon då testandet dra igång igen.

Resultat dag 4 Barcelona

1 Raikkonen Ferrari  US 1m23.477s
2 Kvyat Red Bull  US 1m24.293s
3 Celis Force India  SS 1m24.840s
4 Magnussen Renault  S 1m25.263s
5 Verstappen Toro Rosso  M 1m25.393s
6 Nasr Sauber  S 1m26.053s
7 Rosberg Mercedes  M 1m26.187s
8 Hamilton Mercedes  M 1m26.295s
9 Massa Williams  S 1m26.483s
10 Gutierrez Haas  M 1m27.802s
11 Haryanto Manor  S 1m28.266
Alonso McLaren No time