Idag kom det väntade beskedet – Wehrlein klar för Manor…

Pascal Wehlein är klar för Formel 1 och Manor Racing

Pascal Wehlein är klar för Formel 1 och Manor Racing

Pascal Wehrlein är klar för Formel 1 och Manor kommande säsong, ett lika väntat som bra beslut från Mercedes sida att stoppa in honom i teamet som jag tror kommer få ett nytt liv i år. Enda sedan det blev klart att Manor skulle köra Mercedesmotorer från 2016 har jag väntat på detta besked och även om Mercedes antytt att prislappen för körningen var för hög så har jag hela trott att detta skulle bli av, helt enkelt ett för bra tillfälle att strula bort.

Pascal Wehrlein kommer till Formel 1 som regerande DTM-mästare men även med relativt gott om testkm i Formel 1 där han kört för både Force India och Mercedes fabriksstall. Jag skulle vilja påstå att detta är ett skolexempel på hur man tar sig till Formel 1 nuförtiden, mycket skicklig bakom ratten, goda resultat och rätt support, kan inte bli mer rätt om man säger så. Lite som Red Bull jobbar med sina förare även de är många fler och har större konkurrens mellan varandra.

Pascal Wehrlein har redan en hel del erfarenhet av Formel 1

Pascal Wehrlein har redan en hel del erfarenhet av Formel 1

Första gången jag stiftade bekantskap med Pascal Wehrlein var han teamkamrat med Felix Rosenqvist i Mücke Motorsport säsongen 2012 då han som 18-åring, under sin debutsäsong i Formel 3, säkrade andraplatsen i Euroseries bakom Dani Juncadella men före Raffaele Marciello och Felix Rosenqvist. 2013 var det tänkt att det skulle bli en andra säsong i F3, återigen tillsammans med Rosenqvist, men redan efter tre lopp så flyttades han upp i DTM, mitt framför näsan på t ex Felix, när Ralf Schumacher lite överraskande valde att lägga hjälmen på hyllan. Jag och många med mig blev förvånade över Mercedes val och i ärlighetens namn gick det heller inget vidare inledningsvis.

Mercedes trodde dock stenhårt på den tyske ynglingen och lät honom även testa Formel 1 så snart det var möjligt och Pascal Wehrlein har sannerligen tackat för förtroendet och levererat med fjolårets titel i DTM som pricken över i:et. Hur bra det kommer att gå i Formel 1 får framtiden utvisa men jag har en känsla av att Mercedes inte lämnar något åt slumpen när det gäller sin support. Blir inte lätt för hans kommande teamkompis att känna sig bekväm med att han får samma förutsättningar i teamet, inte kul när hjärnspökena kommer krypande.

Avslutningsvis så kommer här kuggfrågan som alla kan fundera lite på framöver: Är Pascal Wehrlein en paydriver eller inte, hans plats i Formel 1 är sannerligen inte gratis?