Kan sim-racing locka ny publik till Formel 1?

Gary Paffett blir ny simulatorförare hos Williams

Gary Paffett blir ny simulatorförare hos Williams

Brittiske DTM-föraren Gary Paffet blev idag utnämnd till Williams simulatorförare säsongen 2016, ett jobb som jag antar innebär att han kommer att göra visst utvecklingsarbete på bilen i simulatorn. Inget dåligt val då Paffet haft den här rollen i många år hos Mclaren men som han lämnade när Mercedes (Paffets arbetsgivare i DTM) inte längre levererar motorer till teamet.

Huruvida simulatorer är ett bra verktyg i Formel 1 eller inte är en diskussion i sig, jag vet att det finns förare som inte alls tycker det gör speciellt stor nytta att köra simulator. Samtidigt har jag svårt och tro att Formel 1-teamen spenderar miljoner, ganska många miljoner, på något som man inte har någon nytta av. Den diskussionen få vi ta en annan gång när jag har lite mer på fötterna i frågan.

Vad jag däremot vet är att sim-racing är stort ute i världen med mängder av utövare, inte för att jag har någon större erfarenhet själv men det är många därute som sitter med väldigt avancerad utrustning och kör rena mästerskap mot varandra. Detta fick mig att komma ihåg ett snack jag hade i höstas, på Monza, med en italiensk f d Formel 1-förare som menade att sim-racing skulle kunna vara ett sätt att locka den yngre publiken till sporten.

Tänk er att ha ett stort tält vid varje deltävling i Formel 1 med en tv-spelssimulator för varje team som är representerat på gridden. Under några månader innan resp Grand Prix genomförs en slags uttagningsprocess där man t ex, på några olika platser i landet, får komma och köra kvalvarv i en tv-spelssimulator och där de 20 snabbaste sim-förarna, via en lottning, får representera det team man fick i lotten. Under GP-helgen fredag och lördag körs sedan träning, kval och race där den som vinner får ett fint pris (t ex en summa pengar eller liknande) men även möjligheten att vara inbjuden gäst hos det team han tävlat för i sim-racet. Jag tror att detta skulle få upp intresset hos den lite yngre publiken som ”nästan” får mäta sig med sina idoler. Tänk om den som vinner sedan får köra ett sprintrace i simulatorn mot ”sin” förare i det team som han representerat, det vore liksom pricken över i:et.

Williams Formel 1-simualtor är något mer avancerad än en Data/TV-spelsvariant.

Williams Formel 1-simualtor är något mer avancerad än en Data/TV-spelsvariant.

Detta är bara lite spån över vad man skulle kunna göra och jag vet att det inte alls är bara yngre som tävlar i sim-racing men tanken med detta skulle främst vara få in ny lite yngre publik till sporten. Det format som jag spånat kring går alldeles säkert att förfina och göra mycket bättre men ni förstår vad jag är ute efter. Finns t ex ingen anledning att begränsa sig till GP-länderna, kanske ska en sådan här tävling vara öppen för hela världen där de som vinner bjuds in med alla omkostnader betalda. På sikt skulle man kunna ha ett helt mästerskap, sanktionerat av Formel 1 och alla team och innan någon talar om att det redan finns så är det kopplingen till Formel 1 jag är ute efter i större utsträckning. Att Formel 1 lockar till sig publiken på ett annorlunda sätt och vem vet, det kanske dyker upp någon ny stor talang också på detta sätt.

Jag vill inte att mitt förslag nu skärskådas i detalj, försök istället se det ur ett större perspektiv men låt gärna fantasin flöda och skissa på egna idéer. Finns säkert någon som kan komma på ett bättre förslag men det viktiga tycker jag är att det är något som har med Formel 1 att göra, den synergin är extremt viktig.