Kevin Magnussen tillbaka i Formel 1 – Andra gången gillt?

Kevin Magnussen är tillbaka i Formel 1 med Renault

Kevin Magnussen är tillbaka i Formel 1 med Renault

Det verkar onekligen som om danske Kevin Magnussen säkrat en plats på gridden nästa säsong hos Renault. Lika oväntat som ovanligt är det att förare får en ”andra chans” som Magnussen nu får och vi får hoppas han tar vara på den på bästa sätt.

Min uppfattning är att Kevin Magnussens första sejour i Formel 1 kom lite för snabbt i karriären och utan de förberedelser som jag tror han behövde för att hantera en styrning i motorsportens finrum. Att Kevin Magnussen kan köra racerbil är det ingen tvekan om, vinsten i World Series 2013 vittnar om detta, men det fanns saker som uppfattar att han klarade mindre bra under sin debutsäsong. Det första och det absolut svåraste var att ”lära sig” Pirellidäcken, en konst som kräver en hel del tid även om vi förra säsongen fick bevis på att man kan hantera dem även utan speciellt mycket erfarenhet. Toro Rossos båda rookies Max Verstappen och Carlos Sainz hade inga synbara problem med detta men då ska vi komma ihåg att Pirellidäcken modifierades en aning mellan 2014 och 2015 vilket säkert hjälpte till en del i inlärningsprocessen.

Kevin Magnussen fick trots en succéstart på säsongen 2014 inte vara kvar hos Mclaren 2015

Kevin Magnussen fick trots en succéstart på säsongen 2014 inte vara kvar hos Mclaren 2015

På Magnussens pluskonto var att han kvalade lika bra som sin teamkamrat Jenson Button så farten över ett varv var det ingen brist på. Han visade även att han var beredd att ta för sig på banan, körning som han fick lite kritik för emellanåt, främst för sin defensiva körning som också gav honom en och annan bestraffning. Poängmässigt fick han däremot ganska ordentligt med stryk av Button och det var nog bl a det som gjorde att han fick lämna Mclaren och Ron Dennis beskydd under fjolåret.

Jag kan däremot tycka att Kevin Magnussen behandlades lite illa av Mclaren som inte gjorde det lätt för honom att ta rätt beslut, åtminstone utanför bilen. Inför 2015 var tanken att han skulle tävla i Indycar och en körning i nordamerika var i praktiken klar när han helt plötsligt kallades in som ersättare för den skadade Fernando Alonso i Melbourne. Hur det gick vet vi, bilen bröt ihop på väg fram till gridden och det blev inte ett enda kört varv. Det som även bröt ihop med detta inhopp var hans möjligheter att köra i USA, Indycarplatsen frös inne när han var tvungen att åka till Melbourne och nu stod han där som något slags reserv i Formel 1 utan några som helst utsikter att få köra. Lite senare under året dumpades han även av Mclaren med motiveringen att han inte uppfyllt de mål som Mclaren haft för sin danske junior, detta meddelades enligt uppgift honom via SMS. Efter allt detta har diverse rykten florerat om både det ena och det andra, allt från körning i Manor till sportvagn med Porsche, som han f ö testade under 2015.

På onsdag kommer alltså Kevin Magnussen att presenteras som en av förarna i Renault kommande säsong efter att teamets förhandlingar med Pastor Maldonado och hans finansiär PDVSA brutit samman. En andra chans att visa vad han går för i Formel 1, en sällsynt möjlighet som har varit få förunnat, den senaste att få en andra möjlighet i Formel 1 är fransmannen Romain Grosjean. Detta innebär att Renault får en ung och relativt oerfaren line up under 2016, inte den bästa men en som blir spännande att följa. Tycker den har många likheter med den Sauber mönstrade 2015 där Felipe Nasr kom från GP2 och där Marcus Ericsson hade nästan en hel säsong bakom sig i Formel 1 året innan. Jag tror det blir jämnt skägg om vem som tar kommandot i Renault där Jolyon Palmer fick värdefull inskolning i F1 under 2015 efter sin titel i GP2 året innan men där båda förarna är lite ”raceringrostiga” efter var sitt år på ”bänken” så att säga.

För Pastor Maldonado är nog Formel 1-äventyret över, jag tror inte han kommer tillbaka och att döma av de kommentarer man hör både i depån och bland fansen kommer ingen direkt att sakna honom.