Räkna med mindre påkostade bilpresentationer i år…

Mclaren presenterade sin bil i högkvarteret i Woking inför 2015, i år blir det depån i Barcelona

Mclaren presenterade sin bil i högkvarteret i Woking inför 2015, i år blir det depån i Barcelona

Fick frågan häromdagen om det inte är dags för teamen att börja visa upp sina nya bilar snart och jag svarade att det nog inte blir några bil-presentationer förrän vi kommer till Barcelona för den första testen. Först ut med ett besked var Mclaren som visar sin bil i depån i Barcelona den 21:a februari, dagen innan testerna drar igång, även Williams flaggar för ett liknande arrangemang.

När det gäller bil-lanseringarna så är dagarna med påkostade event runt visningen av den nya bilen för länge sedan borta. Jag har varit på ett antal under mitten av 2000-talet där man t ex kunde bli inbjuden att vara med när bilen rullade ut för första gången, så gjorde bl a BMW Sauber i Valencia där det var både intervjuer med förarna och roll out för bilen. När ING var sponsor till Renault var det en stor grej i Amsterdam och jag vill minnas att Toyota nått år hade något på Paul Ricard. Påkostade grejer med pampig avtäckning och efterföljande mingel och sedan möjlighet att göra intervjuer med förarna och teamledning.

Men tiderna förändras och i takt med att ekonomin har blivit mer och mer ansträngd där marknadsavdelningarna har fått skära i sin budget först så har också eventen krympt. Numera är det oftast så att bilen i fråga rullas ut i pit lane med förarna sittandes på framdäcken för en fotosession. Vill någon göra något lite annorlunda har man en visning på nätet med en ”mock up” bil, d v s en bil som bara till utseendet ser ut som den nya men som knappast ens har en motor monterad.

Force India var ett av teamen som drog på lite med presentationen av förra årets bil..

Force India var ett av teamen som drog på lite med presentationen av förra årets bil..

Förra året hade ett team en lite mer påkostad presentation där Force India slog på stort i Mexiko City något jag knappast tror kommer upprepas inför årets säsong. Kan tycka det var lite kul med dessa lite större event men inser också att det kostar mer än det smakar, tror online-varianten är den som fungerar bäst, där kan varje team verkligen skräddasy både presentationen av bilen och de intervjuer som görs med förarna respektive teamledning.

När det gäller Saubers nya bil så kommer den inte hinna bli klar till testen som börjar den 22:a februari men den ska enligt uppgift vara färdig till den andra fyradagarstesten inför premiären i Melbourne. Enligt Sauber själva är detta inte att man är sena, mer en justering av planerna p g a den tidigarelagda starten av säsongen. Jag är faktiskt lite spänd på den nya Sauberbilen som kommer att ha en del nyheter efter vad jag förstått. Just att premiären i Melbourne kommer två veckor tidigare än vad som först var planerat gör också att bilpresentationerna bli lite mindre ”flashiga” i år.