Är följetongen på väg att ta slut?

Bollen verkar ligga hos Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz om en fortsättning med Renault som motorleverantör även 2016

Bollen verkar ligga hos Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz om en fortsättning med Renault som motorleverantör även 2016

Följetongen kring vilka som ska leverera motorer till Red Bull verkar faktiskt vara på väg att ta slut. Senaste veckan/orna har det handlat om allt från Honda till att Mario Illien ska bygga egna motorer till Red Bull baserade på blocket från Renaults befintliga motor och till att även Ferrari är villiga att åtminstone leverera en liknande lösning till Red Bull som den Mario Illien skulle utveckla med Renaultbas. Det senaste är då, om vi får tro Autosport.com, att det blir ett förnyat kontrakt mellan Red Bull och Renault även om det inte står helt klart ännu på vilken nivå ännu och där Illmorlösningen säkert fortfarande är en tänkbarhet. Enligt Autosport.com har kontrakt redan tagits fram men att det slutgiltiga beslutet ligger hos Red Bulls huvudägare Dietrich Mateschitz som först ska bestämma sig om Red Bull ska vara kvar i Formel eller inte nästa säsong.

Först och främst tycker jag att ett fortsatt samarbete med Renault är det mest logiska, speciellt som det är väldigt sent att byta motorleverantör inför nästa säsong. Det spelar i det avseendet ingen roll om Mario Illien utvecklar sin lösningen eller inte eftersom den motorn ändå bygger på Renaults och enligt Autosport.com artikel är det inte heller klart om Red Bull kommer att köra nästa års motor som en Renaultmotor eller med någon annan märkning.

När det gäller Red Bulls eventuella deltagande nästa säsong så jag det i slutändan är så att Mateschitz vill och tänker stanna kvar i Formel 1. Red Bull-ägaren må vara hur less som helst på sporten men någon dum affärsman är han inte och att slänga bort allt som investerats sedan 2005 tror åtminstone inte jag att Mateschitz är speciellt sugen på.

Läste häromdagen att Stefan Johansson tycker att det nuförtiden saknas hänsynslöshet hos förarna i Formel 1. Han menar att fighter likt de som Prost och Senna stod för på 80/90-talet eller den rivalitet om var mellan t ex Nelson Piquet och Nigel Mansell inte existerar längre.

Är tämligen säker på att rivaliteten och hänsynslösheten mellan t ex Nico Rosberg och Lewis Hamilton är lika påtaglig som för Prost och Senna för 30 år sedan

Är rivaliteten och hänsynslösheten mellan t ex Nico Rosberg och Lewis Hamilton är lika påtaglig som för Prost och Senna för 30 år sedan?

Stefan hade en unik möjlighet att följa spelet bakom kulisserna på den tiden och utåt sett kanske det kan uppfattas som att allt är frid och fröjd i dagens Formel 1 men jag är rätt övertygad om att det fortfarande är samma tuffa rivalitet mellan förarna. Det som däremot skett är kanske att förarna tvingas vara lite mer smarta i sin psykologiska krigföring, på Prost och Sennas tid fanns t ex inte internet eller sociala medier och det var lättare att köra sitt spel utan att bli kapad offentligt av miljoner människor som direkt ger sin syn på saken. Idag är det ett helt annat flöde ut till både journalister och fans och jag tror inte någon förare vill riskera en massa ”badwill” från sina ”följare” och blir därför betydligt mer försiktig i hur den uttrycker sig. En förare av idag kan vara hur hänsynslös som helst men måste ändå vara försiktig kring sitt ”varumärke”. Se bara på reaktionerna kring Lewis Hamiltons uttalande om hur han vunnit sina titlar jämfört med Schumacher. Det bara blåste till så hade halva världen sagt sitt om hur dumt detta uttalande var. Jag tror ingen människa är opåverkad av att bli sågad av flera miljoner människor på internet och jag är tämligen säker på att sådant finns någonstans i bakhuvudet på förarna i många situationer både på och utanför banan

Vad som sker internt i teamen är svårare att bedöma men jag är som sagt rätt säker på att samma ”fulspel” pågår idag som för 30 år sedan. Stefan tog upp Fernando Alonso som den enda föraren som fortfarande är av den ”gamla” stammen men där har vi också ett exempel på en förare som inte heller lyckats speciellt bra med den taktiken. Tiderna förändras och med den också den taktik som krävs för att verkligen lyckas. Tyvärr kanske det snuvar oss tittare på en del sevärda rivaliteter utåt sett, men tro mig de finns där ändå.