Vad är på Mr E:s agenda?

Är måhända en eventuell försäljning av Formel 1:s kommersiella rättigheter en anledning till att Bernie Ecclestone hörs frekvent i media på sistone

Är måhända en eventuell försäljning av Formel 1:s kommersiella rättigheter en anledning till att Bernie Ecclestone hörs frekvent i media på sistone

Det kommer mycket från Bernie Ecclestone just nu, i går skrev jag bl a om intervjun som han och Max Mosley gjort med tyska tv-kanalen ZDF. I Sotji fick Autosports Dieter Rencken en 25 minuters slot med F1-supremion och idag läser man om att Mr E vill ha tillbaka ett V8-motor alternativ igen.

Eftersom jag varit i denna bransch i snart 20 år så vet att Bernie Ecclestone inte ställer upp på intervjuer bara för att någon frågar efter och man börjar direkt undra vad han är ute efter; Varför så många uttalanden just nu?

Slog en signal till Eje Elgh för att höra vad han trodde och fick till svar att han inte heller riktigt förstod vad som är i görningen. Det kan vara så att Ecclestone nu håller på med någon slags kampanj då Formel 1:s kommersiella rättigheter är på väg att byta ägare.

Vad man än gör så ska man inte ta allt som kommer från Mr E nu på så stort allvar. Det finns bara en sak som är viktig för Bernie och det är businessen, att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Vad som är uppenbart är att just nu finns ett behov av att synas och höras och det blir genast lite rotation. Är det någon som vet sitt värde i media så är det Ecclestone, som faktiskt jobbat lite på samma sätt med hela sporten. Svårtillgänglig för den som inte är med och betalar och med tydlig exklusivitet för den som väljer att betala.

Red Bull och Toro Rosso har, om de önskar, en ny uppdaterad Renaultmotor att tillgå i Austin

Red Bull och Toro Rosso har, om de önskar, en ny uppdaterad Renaultmotor att tillgå i Austin

Just detta med V8:or tror jag har att göra med att Bernie inser behovet av en oberoende motortillverkare och det är möjligt att han försöker lura in någon med att föreslå ett V8:a alternativ, ingen aning, eller som motorsport.com också skriver – en enklare V6 med dubbelturbo och standardiserad KERS. Gissningsvis finns någon tillverkare som tvekar en aning och Bernie gör vad han kan för att övertyga offentligt. Bernie säger att han t o m är beredd att köra över alla och införa detta oavsett om teamen är med på det eller inte, riktigt så enkelt tror jag inte det är men det låter ju möjligen övertygande. Men tro som sagt inte att han gör något för att blidka några fans, det handlar enbart om business och så kommer det nog alltid att vara med Mr E.

Apropå motorer så har Renault en nyuppdaterad motor tillgänglig för sina kunder Red Bull och Toro Rosso till USA:s GP. Den franska tillverkaren har utnyttjat en stor del, men inte alla, av sina 12 tokens tillgängliga denna säsong på denna uppdatering som innefattar själva motorn men också vissa förändringar på turbon. Det verkar dock som att Toro Rosso inte kommer att utnyttja den nya uppdaterade motorn och avsett vem som gör det, hos Red Bull eller Toro Rosso, så kommer det att innebära gridbestraffningar.