Mer än tillräckligt att göra bakom ratten i en Formel 1-bil…

Bernie Ecclestone tycker att Formel 1-förarna har för lite påverkan på körningen

Bernie Ecclestone tycker att Formel 1-förarna har för lite påverkan på körningen

Läser att Bernie Ecclestone vill ha en total översyn av reglerna i Formel 1 för den inte ska bli för mycket av en ingenjörssport. I en intervju med både Bernie Ecclestone och förre FIA presidenten Max Mosley gjord av tyska tv-kanalen ZDF framgår att båda två tycker att sporten för mycket sköts av ingenjörer och att föraren fått för liten betydelse.

Två herrar, 80+ år gamla, vet alltså hur modern Formel 1 ska vara för föraren och hur arbetsbelastningen ser bakom ratten ut idag?

Max Mosley har också synpunkter på hur mycket förarens påverkan på racingen är

Max Mosley har också synpunkter på hur mycket förarens påverkan på racingen är

Läser vidare i intervjun att t ex Max Mosley inte har en aning om vad alla knappar på en modern Formel 1-ratt är till för och då undrar jag stilla; Vem tror han sköter alla dessa knappar? Jag skulle påstå att föraren i Formel 1 idag har mer att göra än någonsin tidigare, skillnaden mot när t ex Prost och Senna körde är att idag måste man hantera komplicerade system i bilen förutom att köra bilen så snabbt det bara går.

Det är alldeles korrekt att Formel 1 idag inte är lika fysiskt som det varit i perioder förr om åren men istället har en mängd andra moment kommit in i körningen som inte fanns förr. När man t ex läser att Nigel Mansell tror att han, med ett par månaders träning, skulle kunna köra lika snabbt som t ex Lewis Hamilton i årets Mercedes blir det skrattretande. Om Mansell ”bara” behövde ”köra” skulle han kanske vara någon sekund efter men med alla andra moment som måste hanteras skulle han förmodligen vara flera sekunder bakom om ens komma runt ett helt varv.

Att ”gamla gubbar” rackar ner på arbetsinsatsen som görs i en modern Formel 1-bil idag är tråkigt och har inget med verkligheten att göra. Jag kan däremot hålla med om att bilen ska köras, i mesta möjliga mån, genom att föraren själv tvingas ta alla beslut och utan coachning.

Det intressanta med dessa kommentarer är att det oftast kommer från ex-förare eller liknande som var aktiva på typ 80-talet. En annan som gärna vräker ur sig mindre smickrande saker om dagens Formel 1 är Niki Lauda, men från honom har det kommit kommentarer i minst tio års tid om hur enkelt det är att köra i Formel 1 nuförtiden. Då minns man ju speciellt när han själv fick testa en Jaguar 2002 som slutade med en snurrning och motorstopp, detta efter att ha sagt att en apa skulle kunna köra en Formel 1-bil. Här kommer därför en gammal goding som visserligen inte är riktigt rättvis mot Lauda men ändå..

Eje Elgh är också från den generationen men är av en helt annan uppfattning, han kan verkligen respektera det jobb som förarna av idag har bakom ratten och brukar inte sällan muttra om dessa ”föredettningar” som bara ”gnäller”.